ANNONS

P-bevakningen ska privatiseras

Snart är det slut med kommunanställda parkeringsvakter i Sollentuna.

Den 1 februari 2016 privatiseras bevakningen - men oppositionen vill vänta tills kommunens parkeringsplan är klar.
ANNONS

Under förra mandatperioden beslutade den borgerliga majoriteten i Sollentuna att behålla parkeringsövervakningen i kommunal regi.

Men nu har de bytt fot i frågan.

– Vi har sett över verksamheten och sett att den är relativt sårbar. Vi har ett fåtal personer som går i skift, och när det uppstår luckor tar vi redan i dag in en extern entreprenör på timmar. Vi anser att vi får bättre kontinuitet och effektivitet genom att upphandla verksamheten helt och hållet, säger Moa Rasmusson (FP), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden.

En parkeringsvakt kommer dock även i framtiden vara anställd inom kommunen – för att man inte ska förlora insyn i verksamheten.

Beslutet att förändra parkeringsövervakningen togs på det senaste nämndmötet. Två ledamöter från oppositionen reserverade sig och yrkade i stället på en återremiss.

– Jag kan se fördelar med att upphandla verksamheten, men jag tycker att tidpunkten är fel. Det är bättre att vänta tills kommunens parkeringsplan är färdig, där mål och visioner kring parkeringen är fastslagna, så vi vet vad vi ska upphandla, säger Peter Godlund (MP).

Lokaltidningen Mitt har tidigare berättat om Sollentuna kommuns nya parkeringsplan som i korthet går ut på att hårdare regler och tuffare bevakning ska lösa problemen med bristen på p-platser.

Den nya planen ska tas upp på trafiknämnden i oktober, men det är inte nödvändigt att vänta med omorganisationen, menar Moa Rasmusson.

– Vi kommer kunna reglera detta i upphandlingen, säger hon.

ANNONS

Mitt i har även berättat om en satsning där kommunens p-vakter ska utbildas för att känna igen extremistiskt klotter – främst i ljuset av att terrororganisationen IS ska ha rekryterat i Sollentuna.

Om detta ska ingå i den framtida upphandlingen är ännu inte klart – men det är ingen omöjlighet, enligt Moa Rasmusson.

– De stora bolagen har ofta redan den kunskapen, men vi har inte bestämt vilka krav på utbildning vi ska ställa. Hjärt- och lungräddning är dock något vi kommer kräva, säger hon.

Läs mer:

http://www.mitti.se/fler-ska-fa-plats-med-tuffare-p-regler/

http://mitti.se/parkeringsvakter-ska-%E2%80%A8avsloja-terrorister/

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.