P-boten kan höjas med 500 kronor

Paulin Tadic tycker att 1 500 kronor för en felparkering låter lite väl mycket. Albert Bucolli håller inte med, han undviker i stället att parkera fel.
Paulin Tadic tycker att 1 500 kronor för en felparkering låter lite väl mycket. Albert Bucolli håller inte med, han undviker i stället att parkera fel.
1 500 kronor på p-boten. Det kan bli verklighet om Stockholms trafikkontor får som det vill.

Samtidigt blir stockholmarna allt bättre på att parkera rätt – men åker ändå oftare dit för att ha parkerat fel.

Du är stressad och tar chansen. Visst är det stoppförbud men ingen p-vakt syns till. När du kommer ut från snabbesöket i tobaksbutiken ligger den där: p-boten på 1 000 kronor.

Men i framtiden kan böterna bli ännu högre.

Kommunerna får själva bestämma hur höga felparkeringsavgifterna ska vara, inom ramar som slås fast av regeringen.

I dag ligger regeringens ram på mellan 75 och 1 000 kronor. Stockholm har redan slagit i taket med sin tusenkronorsbot för den som stannar på en plats med stoppförbud.

Därför vill Stockholms stad nu be regeringen om att få höja gränsen till 1 500 kronor, visar en förfrågan från trafikkontoret till politikerna som ska upp i nästa trafiknämnd.

Men Enligt Jan Prestberg på trafikkontoret vill man inte höja avgiften just nu – bara få möjlighet att göra det i framtiden.

– Det finns ingen anledning att höja just nu men parkeringsmoralen kan exempelvis bli sämre. Med tanke på hur trögt det är med lagändringar är det bra att vara förberedd, säger han.

Samtidigt som Stockholms stad vill få möjlighet att höja avgiften har stockholmarnas parkeringsmoral förbättrats rejält.

Kommunen gör regelbundet kontroller där de räknar både felparkerade och rättparkerade bilar. Under april och maj i år parkerade 81 procent av bilarna i mätningen rätt.

April till juni 2013 var motsvarande siffra 74 procent.

Orsaken till den förbättrade parkeringsmoralen är bland annat fler parkeringsvakter. Därmed har även fler bilar lappats, enligt Jan Prestberg på trafikkontoret. Förra året delades ungefär 567 000 felparkeringsavgifter ut i Stockholm. Det är nästan 100 000 fler än året innan.

Mäster Samuelsgatan var den klart mest lappade gatan på Norrmalm under förra året med 5 203 utdelade böter – mer än 1 000 fler än året innan.

Albert Bucolli som precis köpt en p-biljett när Lokaltidningen Mitt i besöker Mäster Samuelsgatan skulle inte bry sig om en höjning av felparkeringsavgiften.

– Jag brukar inte få böter så det gör inget.

Hans flickvän Paulin Tadic håller dock inte med.

– 1 500 kronor skull vara lite överdrivet för en felparkering, säger hon.

Kommunen får cirka 300 miljoner i intäkter varje år från stockholmarnas parkeringsböter, enligt trafikkontoret.

Det finns ingen anledning att höja just nu.Jan Prestberg, trafikkontoret.

Fakta

Gator i Vasastan där flest bötfälls

Källa: Trafikkontoret