ANNONS

P-huset blev 20 miljoner dyrare än väntat

Råckstas parkeringshus invigdes i april tidigare i år.
Råckstas parkeringshus invigdes i april tidigare i år.
P-huset i Råcksta skulle kosta under 60 miljoner kronor.

Slutnotan hamnade på över 80 miljoner kronor.

Orsaken: överhettad marknad gjorde att endast ett företag ville bygga - till högt pris.
ANNONS

I april i år stod det nya p-huset intill t-banestationen i Råcksta klart, efter nästan två års arbete. Den tidigare infartsparkeringen hade rivits och ersatts av en byggnad med plats för 720 bilar.

När byggnationen projekterades beräknade det kommunala bolaget Stockholm parkering AB att det skulle kosta 59,9 miljoner kronor att förbereda marken och bygga det nya p-huset. Men priset stack i väg. Slutnotan hamnade på över 80,7 miljoner kronor.

Markarbetet gick från en beräknad kostnad på 6,6 miljoner kronor upp till 14,6 miljoner kronor. Orsaken till de ökade kostnaderna var bland annat att det var svårare att få bort de befintliga pålarna från marken än väntat och att den tänkta borrmetoden inte fungerade.

Själva byggnaden beräknades först kosta 53,3 miljoner kronor att uppföra. Men eftersom marknaden var överhettad när entreprenader skulle lägga sina anbud så kom endast ett in – på 65 miljoner kronor. Den totala kostnaden för byggnaden blev till slut över 66 miljoner kronor.

Allt ovan enligt Stockholm parkerings slutredovisning för p-huset, som enligt bolaget själv är deras ”nyaste och finaste infartsparkering”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.