ANNONS

P-plats för 1 000 bilar i bergrummet

Johan Ax Riise och Jesper Åman inne i en del av det totalt sju fotbollsplaner stora bergrummet.
Johan Ax Riise och Jesper Åman inne i en del av det totalt sju fotbollsplaner stora bergrummet.
Sju fotbollsplaner.

Så stora ytor i berget blir parkering när Vin och sprits gamla lager omvandlas till Sveriges största bergsgarage.

Men det finns också plats för idrott och kultur.
ANNONS

Siffror varvas med storslagna bergsalar när Lokaltidningen Mitt i följer med projektledarna Jesper Åman och Johan Ax Riise på byggföretaget JM in i det som en gång var landets stora spritcentral.

Här, ett stenkast från kajen i Marievik, tar Sveriges största bergsgarage form med plats för cirka 1 000 bilar. För att plocka bort de kraftiga eternitplattor som tidigare prydde väggarna i underjorden har 4 800 ton kontaminerat material tagits bort.

– Vi har genomfört norra Europas största asbestsanering, säger Johan Ax Riise.

Till detta kommer också ett förflutet som landets enda stora central för alkohol med näst intill obegripliga mängder dryck.

Här hann 30 miljoner liter vin och sprit i cisterner och ungefär 20 miljoner buteljer förvaras under glansåren.

– De som jobbade här hade nog ganska kul ibland. Vi har hittat en del tomflaskor, men också en oöppnad Bordeaux från 1989. Den ska vi prova när arbetet är klart, säger Johan Ax Riise.

Vin- och sprits egna fartyg MS Vinia och Vinlandia gick i skytteltrafik och tankade av alkoholhaltig last. Anläggningen, som var i bruk 1956–1998, består av fem bergrum där det är 20 meter upp till taket.

– När spritmonopolet upphörde 1995 insåg de att de aldrig mer skulle behöva så här stora lager. JM köpte det här för bostäder 1998, säger Jesper Åman.

Nu förfogar byggföretaget över enorma bergrum som till nästa höst ska vara ett färdigt parkeringshus för de många tusen som ska flytta in i berghusen och höghusen som byggs på kajen.

ANNONS

En stor del av omvandlingen handlar om att stärka de gamla konstruktionerna från 1950- och 60-talet.

– De är rejäla och hade säkert hållit ändå men vi säkrar dem för ännu längre tid framåt, säger Jesper Åman.

Men allt ska inte bli uppställningsplats för bilar. Närmare 7 000 kvadratmeter, en yta som en fotbollsplan, är öppen för andra intressenter. Vad det kan bli vet inte Jesper Åman säkert.

– Det kan vara kultur, idrott, kanske en skateboardhall. Många hör av sig men det måste vara en långsiktig och stabil intressent som vill investera, säger han.

– Men det vore konstigt om det inte går att hitta någon som är intresserad av så här stora ytor i ett så här centralt läge, nära pendeltåg, tvärbana, tunnelbana och E4.

De som jobbade här hade nog ganska kul ibland. Vi har hittat en del tomflaskor.johan ax riise

ANNONS