ANNONS

P-platser byggs i kulturbyggnad i Dalénum

100-åriga gamla verkstadslokaler tas i anspråk för p-hus.
100-åriga gamla verkstadslokaler tas i anspråk för p-hus.
Sticklingebon Anna Odén gillar inte att gamla kulturbyggnader i Dalénum tas i anspråk för parkeringsplatser.
Sticklingebon Anna Odén gillar inte att gamla kulturbyggnader i Dalénum tas i anspråk för parkeringsplatser.
I de gamla verkstadslokalerna i Agaområdet ska även restaurang, vinbutik och showroom för lyxbilar inrymmas.
ANNONS

Sticklingebon Anna Odén har spanat efter lokal till sitt företag i Dalénum under en tid. När hon i förra veckan knackade på i det gamla verkstadshuset på Ackumulatorvägen för att kolla om något var ledigt fick hon höra något som gjorde henne upprörd.

– Då berättade man för mig att byggnaden ska göras om till ett parkeringshus i september. Jag reagerade starkt när jag hörde det, säger Anna Odén.

Fastigheten från 1915 ligger i verkstadskvarteren i Aga och där inhystes maskinverkstäder när det begav sig.

– Det är fantastiskt fina lokaler i den här unika kulturbyggnaden och det är sådant slöseri att utnyttja den på det här sättet, parkeringshus är väl det sämsta alternativet. Jag tycker att det är respektlöst mot området och byggnaden, säger Anna Odén.

Olof Pettersson Herold är projektledare på JM och ansvarig för Dalénumprojektet. Han bekräftar att det visserligen är parkeringsplatser planerade i verkstadslokalerna, men att det inte alls är tal om något parkeringshus.

– Det är inte tänkt att det här ska göras om till ett tråkigt p-hus. Den yttre delen av byggnaden kommer att användas till annan verksamhet och den inre kommer till viss del att användas till parkering, cirka 80 platser. Vi har en massa spännande saker på gång och det är inte parkeringen som blir den huvudsakliga användningen av byggnaden, säger han.

Det är för att möta behovet av p-platser för de blivande bostadsrättsföreningarna i området som byggnaden tas i anspråk. Strax intill byggs bland annat det höga hus som är planerat där kajen börjar vid Larsbergs strand.

– De nya byggnaderna, och speciellt det höga huset, byggs på en så liten area att det inte finns plats för parkering under jord, säger han.

Redan i planarbetet pekades den här byggnaden ut som lämplig för parkeringen. När Aga hade industriverksamhet där förekom det mycket fordonstransporter med leveranser inne i byggnaden.

ANNONS

– Den har en väldigt mörk innerkärna som det är svårt att göra något av. Det är dessa delar, som har fungerat som lager de senaste åren, som ska göras om till parkering, säger han.

Även för de yttre delarna finns det tämligen långtgående planer, men vad exakt vill han ännu inte berätta.

– Det är lite för tidigt att säga mer exakt vad det blir. Men förutom parkering ska huset innehålla kontor, restaurang, vi hoppas på en vinbutik, en exklusiv matvarubutik och någon typ av upplevelseverksamhet. Det finns också planer på showroom för lite mer exklusiva bilar, säger han.

Fasaderna på den hundraåriga byggnaden ska renoveras och i slutet av året kommer lokalerna att tömmas.

Under nästa år planerar JM att börja bygga om och efter årsskiftet 2017/2018 beräknas den första nya verksamheten kunna flytta in. Hela projektet beräknas pågå fram till årsskiftet 2018/2019.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.