P-platser saknas vid populär butik

Carime Restrepo chansar ibland på att ställa sig utanför när hon ska handla. ”Det blir jättetungt att bära om man har bilen långt bort.”
Carime Restrepo chansar ibland på att ställa sig utanför när hon ska handla. ”Det blir jättetungt att bära om man har bilen långt bort.”
Torsnäsgatan i Kista är gatan där flest p-böter delas ut – i hela väster-ort.

Det finns inga parkeringsplatser utanför den populära grossistaffären, och därför ställer sig folk på trottoaren i stället.

Att hitta parkering i centrala Kista kan vara svårt, trots att gallerian har ett stort parkeringshus som rymmer 2 500 bilar.

För många som storhandlar på Kista Grossen som ligger på Torsnäsgatan blir det tungt att släpa på tunga varor hela vägen till parkeringshuset, och många ställer sig därför utanför butiken.

Kruxet är bara att det inte är tillåtet. På denna gata är endast buss- och taxitrafik tillåten, men många besökare till centrum chansar ändå på att parkera där.

Sedan 1 juni 2013 fram till årsskiftet skrevs 715 parkeringsböter ut på Torsnäsgatan i Kista. Det är mest i hela västerort.

– Det är verkligen kaos här när alla ska handla. Man kan knappt öppna bildörren, och knappt köra förbi bilarna som står parkerade på trottoaren, säger Khomsi Ouni, som brukar chansa och ställa sig utanför när han handlat mycket.

Hans fru Neila Ouni håller med.

– Vi har två små barn, så det blir ganska jobbigt om man har handlat mycket och ska gå hela vägen till parkeringshuset. De borde verkligen göra parkeringsplatser här utanför, säger hon.

En annan som brukar storhandla i butiken är Carime Restrepo. Hon tycker också att det känns lite felplanerat.

– Det är många som handlar mycket. De borde göra lagliga parkeringsplatser så man vet att man får stå här, säger hon.

För de som får parkeringsböter på Torsnäsgatan är orsaken att de står i bussfält eller på gångbanan.

Jan Prestberg, projektledare på trafikkontoret, är medveten om parkeringsproblemet på Torsnäsgatan.

– Det går inte längre lika många bussar där eftersom de inte kunde komma förbi de felparkerade bilarna. Tydligen finns det ett stort behov av att parkera just där, och frågan är om det är en så lyckad trafikplanering på den platsen, säger han.

Från stadens håll har man försökt att göra om gatan så att det ska bli tydligare att det är busskörfält. Men det hjälper inte.

– Grossen drar till sig många bilburna kunder som handlar säckvis med varor. En idé vore ju att sätta upp busshinder så att bara bussar kan köra in, säger Jan Prestberg.

På andra plats över mest lappade gator i västerort kommer en annan Kistagata – Oslogatan – där 440 parkeringsböter skrevs ut under samma period andra halvåret i fjol.

De borde verkligen göra parkerings­platser här utanför.Neila Ouni

Fakta

Danmarksgatan på tredje plats