ANNONS

P-räder i Skrubba upprör

Stora stenbumlingar på pendlarparkeringen i Skrubba gör att färre bilar får plats. Pendlaren Anni Richards undrar varför de ska vara där.
Stora stenbumlingar på pendlarparkeringen i Skrubba gör att färre bilar får plats. Pendlaren Anni Richards undrar varför de ska vara där.
Stora lappningskampanjer på infartsparkeringen i Skrubba har ställt till det för pendlare från Trollbäcken.

– Nu vågar folk inte chansa på att få en plats här längre, säger pendlaren Annie Richards.
ANNONS

I flera år har bilpendlare från Trollbäcken ställt sig i skogskanten på pendlarparkeringen i Skrubba. Parkeringen betraktas som Trollbäckenbornas sista p-möjlighet när de andra parkeringarna längs Gudöbroleden är fulla – vilket de ofta är, enligt Annie Richards.

– Vi har alla ställt oss fint i skogsbrynen för att inte hindra andra från att komma ut och in. Men nu, när jag fått böter på 650 kronor, vågar jag inte chansa på att få en plats här längre, säger hon.

Stockholm parkering ansvarar för infartsparkeringen. Sedan ett par veckor tillbaka intensivbevakar bolaget parkeringen i Skrubba. Bilar utanför markerade p-platser har lappats i stora räder där upp till 40 bilar åt gången fått böter.

– Nu får min fru ställa sig på villa­gator i stället. Eller köra hem igen efter att ha lämnat barnen, vilket gör att hon tappar 40 minuter, berättar Trollbäckenbon Joakim Långström.

Annie Richards har löst dilemmat genom att då och då ta bilen till jobbet i Stockholms innerstad. Då får hon räkna med p-kostnader för hundratals kronor och trängselskatt.

Ibland kör hennes mamma henne till bussen. Några gånger har hon cyklat, men utan att lyckas hitta någon säker cykelväg.

– Svårast är det när mitt barn ska på innebandy eller fotboll efter skolan. Då är jag så illa tvungen att ta bilen, säger hon.

Lite märkligt är det också, tycker hon, att flera p-platser i Skrubba går om intet för att det står stenbumlingar på dem.

På Stockholm parkering motiverar man den intensifierade lappningen med att bilarna i skogsbrynen står sönder terrängen och att de hindrar framkomligheten. Marknadschefen Anders Edlunds tips är att köra till Hökarängen och ställa bilen vid t-banan där.

ANNONS

Vad beträffar stenbumlingarna berättar han att pendlarparkeringen i Skrubba är en så kallad skogsparkering.

– Vi har fått beröm och priser för att den är så vacker, men vi har förstått att pendlarna inte uppskattar det så mycket. Därför har vi gjort en översyn för att se om vi kan skapa fler p-platser där, säger Anders Edlund.

På Tyresö kommun är man medveten om det hårda trycket på infartsparkeringarna.

– Mark är hårdvaluta, så vi tittar på om vi i stället kan skapa nya platser på de befintliga parkeringarna, säger Göran Norlin, avdelningschef på miljö- och trafikenheten.

Han säger också att det bästa är om folk inte behöver ta bilen över huvud taget.

– Om folk har en busshållplats tillräckligt nära ska de kunna gå och cykla till bussen. Där försöker vi påverka SL, säger han.

Fakta

Här finns Tyresös infartsparkeringar

Trinntorp/Breviksvägen

Breviks skola

Tyresö skola

Tyresö kyrka

Tyresö strand/Lagergrens väg

Strandallén/Videvägen

Trollbäckens centrum/ Vendelsövägen

Trollbäckens centrum/Buss-torget

Trollbäckens centrum/Sagovägen

Hanviken/Skrubba Malmväg

Källa: Tyresö kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.