ANNONS

P-syndarna härjar fritt i Hornsberg

Det är parkeringskaos i Hornsberg.

– Det är rena vilda västern här nere, säger Anders Emanuelson som bor på Sara Lidmans gata.

Men så länge gatorna inte tillhör trafikkontoret kan p-vakterna inte lappa bilarna.
ANNONS

– Det står bilar överallt, dubbelparkerade, på övergångsställen och i korsningar, säger Anders Emanuelson.

För ett och ett halvt år sedan flyttade han hit med familjen, och parkeringsproblemen har bara eskalerat.

– Det är rena vilda västern här nere. Nu börjar det bli farligt för barnen, de syns inte när de ska gå över gatan när bilar står för nära eller på övergångsställena, säger han.

Förra veckan såg han och hustrun Jenny Harlin en bil med körförbud stå mitt på ett övergångsställe i fem dagar innan den flyttades.

– Det är så frustrerande, det skapas en norm om att det är okej att stå hur man vill för det händer ändå inget, säger hon.

Och närpolischefen på Kungsholmen, Stefan Holmén, håller med.

– Det stämmer att det är stökigt. Folk blir förbannade och ringer oss och klagar, men det är inte mycket vi kan göra, utan det är upp till parkeringsvakterna, säger han.

Kruxet är att så länge gatan tillhör exploateringskontoret så räknas den som kvartersmark. Först när den överlämnas till trafikkontoret för väghållning räknas den som gatumark, och då kan stad­ens p-vakter patrullera den.

– Förr byggde man klart ett område och flyttade efter det in folk och lämnade över alla gator till oss i ett svep. Nu är det så dyrt att bygga att man flyttar in folk i halvfärdiga områden där vi inte har något mandat att jobba, säger Jan Prestberg på trafikkontoret.

ANNONS

exploateringskontoret med­ger att de inte har haft några egna vakter under våren på de gator som ännu inte är överlämnade till trafikkontoret.

– Jag vet att det har varit, och fortfarande är, problem. Vi håller på att åtgärda skyltar nu för att sedan kunna sätta upp parkeringsautomater och lämna över gatorna till trafikkontoret, säger Monica Almquist, projektledare på exploateringskontoret.

Parkeringskaoset förvärras när det blir varmt och allt fler människor tar sig till Hornsberg för att bada och gå ut och äta.

– Fint väder drar mer folk ner hit. Det är ett attraktivt ställe med mycket restauranger och bryggor. Parkeringsvakterna går dock på våra gator fler gånger om dagen och även på kvällarna, säger Karin Hebel, enhetschef på tillståndsavdelningen på trafikkontoret.

Förra onsdagen överlämnades flera gator till trafikkontoret (se faktaruta).

Där ska man nu se till att skyltar och markeringar stämmer innan Europark så småningom kan börja göra sitt jobb även på de gatorna.

”Det står bilar överallt, dubbelparkerade, på övergångsställen och i korsningar”, säger Anders Emanuelson.

Fakta

Här införs p-övervakning

I onsdags gick fem gator över till trafikkontoret och kan därmed börja patrulleras av p-vakter:

Lars Forssells gata (mellan Hornsbergsvägen och Hornsbergs strand)

Franzéngatan (mellan Lars Forssells gata och Lindhagensgatan)

Hornsbergs strand (mellan Elersvägen och Lindhagensgatan)

Sara Lidmans gata

Elersvägen.

Källa: Trafikkontoret