”P-vakter bedriver klappjakt på bilister”

Pernilla bor på Sticklingehöjden och har länge irriterat sig på datumparkeringen.

Förra veckan fick hon nog när de hyrda parkeringsplatserna skulle sopas och bilarna stod på gatan.

– Det är en klappjakt på bilister, säger hon.

Från första december till sista april mellan midnatt och klockan 16 gäller datumparkering på Lidingö. Då är det förbjudet att parkera på sida med udda gatunummer på udda datum och vice versa. Sedan 2009 har datumparkering tillämpats på Lidingö.

Pernilla som bor på Sticklingehöjden tycker att insatsen som bilisterna får göra är orimlig i förhållande till vad som faktiskt görs på gatan.

– Under den här perioden på fem månader måste vi flytta bilen varje dag och det är inte många gånger plogbilen kör här. Tänk bara på alla dessa kallstarter för att byta sida på gatan. Och att åka på semester, om så bara för en helg, blir svårt. Man kan inte be en granne flytta ens bil varje dag, det är absurt, säger hon.

Hon tycker att systemet med datumparkering borde bytas mot ett system med parkeringsförbud en dag eller natt i veckan, som på många ställen i Stockholm.

– Det är klart att vi måste ha ett system, speciellt vintrar när det är mycket snö, men det här blir en klappjakt. Parkeringsfirman är här nästan varje dag, men det är inte relevant att lappa bilar som inte står i vägen för snöröjning eller sandsopning, säger hon.

Enligt henne parkerar även anställda som jobbar i närheten på Frisksportarvägen, så det är redan svårt att få en parkering på rätt sida gatan. Droppen var i förra veckan när bostadsrättsföreningen hade beställt sandsopning av de förhyrda parkeringsplatserna.

– Under några timmar var alla tvungna att ställa bilen på gatan. Då kommer parkeringsbolaget hit och börjar lappa, säger hon.

När Pernilla och andra boende reagerade på parkeringsvaktens agerande ringde denne till Lidingö stad och fick besked att inte bilarna inte skulle bötfällas.

– Vi valde att inte jobba där just då för att de skulle kunna genomföra sandupptagningen på ett vettigt sätt. Det gagnar ju alla, säger Lars Junell, gatuförvaltare på Lidingö stad.

De boende känner att det är en klappjakt och att p-böterna inte är befogade. Vad säger du om det?

– Jag förstår den känslan och att det kan vara märkligt när det inte ligger snö på gatan. Men bestämmelserna är till för att följas. De som sköter snöröjningen säger att parkeringsreglerna följs mycket bättre i år när vi varit mer konsekventa i parkeringsövervakningen, säger han.

Finns en diskussion om att förändra parkeringsregeln eller är ni nöjda?

– Det finns för- och nackdelar med datumparkeringen, men vi är nöjda med att det generellt har fungerat bättre under den här säsongen och det har i sin tur underlättat för vår entreprenör, säger han.

Varför använder man inte ”städdag” en gång i veckan?

– Nackdelen är ju att om snön kommer dagen efter städdag så har vi inte möjlighet att röja där förrän veckan efter och då kan det bli väldigt bökigt med vallar som frusit till, säger Lars Junell.

Lidingö tidning har även tidigare i vinter skrivit om missnöjda bilister som fått böter trots att gatan varit snöfri.