ANNONS

På Gärdet stjäls flest bildelar – i hela innerstan

Vid fem tillfällen i år slog bildelstjuvar till på Rindögatan. Ännu fler brott anmäldes på Furusundsgatan, där tjuvarna var aktiva under samma tillfälle.
Vid fem tillfällen i år slog bildelstjuvar till på Rindögatan. Ännu fler brott anmäldes på Furusundsgatan, där tjuvarna var aktiva under samma tillfälle.
Stölderna var koncentrerade till några kvarter på Gärdet.
Stölderna var koncentrerade till några kvarter på Gärdet.
Bildelarna som lockar tjuvarna.
Bildelarna som lockar tjuvarna.
Polisen varnar nu för att de internationella bildelstjuvarna är mycket aktiva.

I innerstan är Gärdet absolut värst drabbat. Här har tjuvarna två favoritbilmärken som de länsar.
ANNONS

Stölderna av bildelar har slagit hårt mot Stockholm. Polisen varnar nu för en rejäl ny våg av bildelsstölder. Östermalm är liksom tidigare hårt drabbat.

Under perioden januari till och med mars anmäldes 54 bildelsstölder i stadsdelsområdet till polisen.

I resten av innerstan har det anmälts 18 liknande stölder – totalt.

– Sockerbitar attraherar flugor och där det finns godsaker finns tjuvar. Man behöver inte vara professor för att förstå att där det finns välbemedlade människor finns fina bilar, säger Lars Stervander, kriminalinspektör vid länskriminalen.

Mitt i har kartlagt samtliga stölder i länet under perioden och ett mönster är extremt tydligt. Har du en Volkswagen eller en Smart-bil och bor på Gärdet ligger du risigt till.

Av de 54 stölderna i stadsdelsområdet har nämligen 47 stycken ägt rum på Gärdet. Och det är dessa två bilmärken som är överlägset hårdast drabbade.

– Det skulle nog lika gärna kunna vara mest på resten av Östermalm eller övriga innerstan. Men det kanske är glesare med folk på Gärdet, och mer svårarbetat för tjuvarna inne i stan där fler rör sig, säger Lars Stervander.

Enligt kriminalinspektören reser de flesta bildelstjuvarna till Sverige från Litauen. De tjuvar som utför inbrotten är en del av en organiserad kedja där någon ovanifrån beställt specifika bildelar.

Tjuvarna gömmer stöldgodset efter inbrottet, knappar in koordinater på var delarna finns och låter sedan andra personer i organisationen se till att rattar, gps:er och annan utrustning skickas till Litauen, enligt polisen.

ANNONS

– Litauen är centrum för biltjuvsindustrin, dit skrotade bilar skickas. Antingen använder man identiteten på en skrotad bil för att använda till en stulen bil. Eller så kan stöldgods från tre olika bilar svetsas ihop till en bil. Det måste vara billiga delar och därför är man beroende av att det stjäls delar från bilar i andra länder, säger han.

Volkswagen har varit hårt drabbat av stölder länge, liksom framför allt BMW och Mercedes.

Men att bilar av märket Smart drabbas har varit mer ovanligt.

– Att vissa märken drabbas beror på att det finns efterfrågan på det märket just då. Nu har tjuvarna upptäckt Smart och det kan bero på att gps:en sitter separerad från andra instrument i den bilen. I BMW och Volkswagen sitter den integrerad i andra delar och tjuvarna förstör massa runt om den, säger Lars Stervander.

Kan man skydda sig på något sätt?

– Man kan låsa in bilen någonstans eller sätta en vakt vid den dygnet runt. Men så länge den står på gatan är det tyvärr svårt att skydda sig. Alla bilar har ju rutor till exempel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.