”På gränsen till grotesk”

I 15 år har skulpturen prytt platsen vid Alviks strand. Nu anklagar en Brommabo den för att vara smaklös och vill att den tas bort.

Men fastighetsägaren vägrar.

Mannen står nära kvinnan. Han är naken. Hon bär en lång tunn klänning. Kanske är de på väg att omfamna varandra. Det är ett intimt ögonblick skulptören Bo-Åke Adamsson har fångat i sin staty ”Omtanke” som står vid Alviks strand.

För intimt, tycker en man i Bromma, som har skickat en skrivelse till Bromma stadsdelsnämnd där han vill att nämnden förhandlar med fastighetsägaren för att få den utbytt. Skulpturen är ”smaklös på gränsen till grotesk”, skriver mannen.

Fastighetsägaren, Anders Bordin, har dock inga planer på att flytta på konstverket. Det är gjort för att stå på just denna plats. En kommitté bestående av representanter från företaget, Stockholms stad och Millesgården, for land och rike runt för att hitta en konstnär som kunde mjuka upp platsen.

– Det är kontorsbyggnader med mycket tegel och sten, ganska känslolösa institutioner. Vi ville ha något som gav området värme, säger Anders Bordin.

Nakenheten tycker han är harmlös.

– Vad fasiken! Åk förbi Stadshuset så står det män med organ stående rakt ut. Det här är ingenting, konstaterar han och säger att skulpturen får stå kvar.

Lena From arbetar på Stockholm konst och är van att placera konstverk i offentliga rum. Hon säger att konstens roll är att väcka tankar om vem man är som människa. Och att det som hatas av en alltid älskas av någon annan.

– Oftast har reaktionerna med saker utanför konstverket att göra.

Bo-Åke Adamsson själv tar uppståndelsen med ro.

– Det är fantastiskt att någon kan reagera så. Men det är mycket konst som skulle försvinna om det inte fick vara något naket, säger han.

”Omtanke” av Bo-Åke Adamsson har stått i Alvik i 15 år och kommer att få stå kvar. När området byggdes avsattes en miljon kronor till konstnärlig utsmyckning.

Fakta

Annan konst som provocerat

”Möte” av Willy Gordon,Östermalmstorg: Har vandaliserats två gånger. 2006 förstärktes könsorganet med armering för att det inte skulle gå att såga av. En reservpenis tillverkades också.

”Räven” av Ann Charlotte Fornhed,Ängskolan, Sundbyberg: Kritiker har klagat på att det ser ut som att djuret ”juckar”.

Paradiset av Nicki de Saint Phalle och Jean Tinguely,Skeppsholmen: De yppiga färgglada damerna stod från början mitt emot Slottet, men flyttades senare längre ut på ön. Tolv års kampanjande av aktionsgruppen ”Flytta Paradiset” låg bakom.

Eva Carbines pendang till Non violence av Carl Reuterswärd: Föreställer en knuten penis och skänktes till FN för att bilda par med sin berömda förlaga. FN ville dock inte ta emot gåvan.

Raul Wallenbergmonumentet av Kirsten Ortwed,Nybroplan: Ser enligt vissa ut som bajskorvar.

Flygarmonumentet av Carl Milles, Karlaplan: Konstverket sägs se ut som en naziörn från luften.