På IT-kurs på pappas firma

11-årige Anton Brunskog föredrar IT-kursen framför fritis.
11-årige Anton Brunskog föredrar IT-kursen framför fritis.
Medan föräldrarna jobbar erbjuds de sommar­lovslediga barnen en veckolång IT-kurs med undervisning, frukost, restaurangmat och sportaktiviteter.

Kursen, som är en tradition på jätteföretaget CGI, lockar i år 250 barn.

CGI, före detta Logica och WM-data, har ett kontor i Nacka strand där omkring 1 000 personer jobbar. Där har det årliga evenemanget Young generation fått så många som 250 av de anställdas barn, i åldersintervallet 8–15, att under sommarlovet bänka sig i företagets konferensrum som byggts om till datorsalar.

Under en vecka får de undervisning i Word, Powerpoint, programmering, hur man gör musik­videos, filmer, hemsidor och appar. Allt i åldersanpassade grupper med högst tolv deltagare i varje rum. För att barnen också ska röra på sig ingår lekar eller sportaktiviteter utomhus i programmet.

På morgnarna när barnen kommer får de frukost och under lunch­en får de välja från de närbelägna restaurangernas menyer. 23 lärare och assistenter har anlitats för att hålla i trådarna under de tre veckor som kurserna hålls

Enligt Monica Clayhills, general för evenemanget, är Young generation en tradition med 25 år på nacken och något som är på väg att gå i arv. Lärare och assistenter rekryteras till största delen bland dem som själva gått kursen som barn. Bland företagets yngre anställda finns det flera som gått kursen. Och det är inte osannolikt att det snart dyker upp barn till Young generation-barn på kurserna.

– Naturligtvis ligger det i företagets intresse att etablera IT och teknik hos unga människor. Och ja, självklart är det ett sätt för oss att hitta framtida medarbetare, säger Monica Clayhills.

En av dem som växt upp med Young generation är Christoffer Lagerstam, vars pappa jobbar på företaget. Han deltog för första gången som 8-åring och nu är det hans sommarjobb att ansvara för att tekniken håller måttet under kursveckorna.

– Visst är det lite av en bubbla, men det är en fin och rolig bubbla. Det var jättekul att gå de här kurserna och man fick godis, pizza och hamburgare, berättar han.

Även 11-årige Anton Brunskog, som nyss satt ihop en egen hemsida om marsvin, uppskattar att gå på kurs på sin pappas företag.

– Det är kul för man träffar nya kompisar och man får god mat. Och så är det 80 gånger roligare än att vara på fritis.