På jakt efter skogens guld

Svampkonsulent Bibbi Wallqvist vallar runt Mitt i:s reportrar Anna och Max i Järvas djupa skogar. Kantarellers förkärlek till stigar står klart – här finns fullt av minikantareller.
Svampkonsulent Bibbi Wallqvist vallar runt Mitt i:s reportrar Anna och Max i Järvas djupa skogar. Kantarellers förkärlek till stigar står klart – här finns fullt av minikantareller.
Fårticka används som budgettryffel i leverpastej. Bibbi gillar att panera hatten och steka.
Fårticka används som budgettryffel i leverpastej. Bibbi gillar att panera hatten och steka.
Björksopp (till höger) är en fullgod matsvamp. Det här exemplaret var dock alltför maskätet.
Björksopp (till höger) är en fullgod matsvamp. Det här exemplaret var dock alltför maskätet.
Björkticka är inte ätbar. Men mixa med vatten och lägg moset i en ram, så blir den som pergament.
Björkticka är inte ätbar. Men mixa med vatten och lägg moset i en ram, så blir den som pergament.
Känner du dig instängd i avgaser eller behöver en paus från betongen?

Då är det läge att stövla ut i svampskogen – du har den ju runt hörnet.

En bred stig vid Jaktvillan i Järva­staden leder in i Igelbäckens skogar. Vi guidas av svampkonsulenten Bibbi Wallqvist, som har decennier av erfarenhet av svampskogar, beväpnade med stövlar och svampkorg.

– Man får absolut inte plocka svamp i plastpåse. Det blir ett drömställe för bakterier, säger Bibbi.

Vi går en kort bit bland blåbärsris, björk och tall.

– Här är det som bäddat för kantareller! säger Bibbi plötsligt.

I samma stund är vi nära att sätta stöveln i en kantarellkoloni. De växer mitt på stigen, några hattar är inte större än små knappar, andra har fått växa till sig fint.

Det är mellanperiod i svampsäsongen, menar Bibbi, men fynden i Igelbäckens reservat inger hopp.

– Det har varit ett underligt svampår. Det var enormt mycket kantareller vid midsommar, och nu har det varit stendött ett tag. Men så kom regnet, och det är ganska varmt växelvis. Det här kan bli ett underbart svampår!

Vi lämnar kantarellbebisarna och går vidare när Bibbi hojtar:

– Bingo!

En ståtlig björksopp, med sin karaktäristiska smala fot och flammiga hatt, tronar i mossan. En finfin blandsvamp, om det inte vore för maskhålen. Vi hittar också röd och blek taggsvamp, där den senare är knubbigare och anses finare.

Traditionellt har vi svenskar varit dåliga på svamp. Saker som bara poppar upp ur jorden? Det måste vara trolleri, har bondsvenskarna tänkt. Inte ens Carl von Linné var imponerad.

– Han hade svårt att placera svamparna. Var det växter eller djur? Nu vet vi att det är ett eget rike och att de är mycket nyttiga. Fulla av vitaminer och mineraler, säger Bibbi.

Men man ska vara uppmärksam. En liten gallsopp kan förpesta en hel svamppanna, och många svampar är giftiga. De kan slå ut organ eller till och med orsaka död. Man ska alltid kolla upp arter man är osäker på i böcker eller på svampappar.

Men en tumregel finns:

– Undvik vita eller gröna svampar med vita skivor, och bruna svampar med bruna skivor. Då kommer du inte att dö, det är ganska vattentätt, säger Bibbi.

Avslöjar man sina svampställen?

– Jag har slutat vara snål, det finns ändå så mycket. Men okej, till och med jag har ett par hemliga platser, erkänner Bibbi.

Hur gör man med otåliga barn?

– Gör svampletningen till en skattjakt! Men smaka inte av svamp inför dem, barn gör ju som vuxna gör, säger hon.

Så gör du Bibbis inlagda kantareller

Koka kantareller i vatten och vinäger några minuter.

Låt torka på handduk och lägg sen i burk med en god olivolja och en vitlöksklyfta.

”Jag brukar lägga in små kantareller på hösten och ha dem till julbordet”, säger Bibbi.