På jakt efter vintagefynd

Hittar du Stig Lindbergs Prunus billigt så har du gjort ett fynd.
Hittar du Stig Lindbergs Prunus billigt så har du gjort ett fynd.
Gamla flaskor kan vara perfekta inredningsdetaljer.
Gamla flaskor kan vara perfekta inredningsdetaljer.
Många plagg är måttsydda och att hitta rätt storlek kan vara svårt.
Många plagg är måttsydda och att hitta rätt storlek kan vara svårt.
Modejournalisten och bloggaren Emma Sundh tycker att kappor är ett bra vintagefynd. Lätta att hitta, bra kvalitet och oftast till ett bra pris.
Modejournalisten och bloggaren Emma Sundh tycker att kappor är ett bra vintagefynd. Lätta att hitta, bra kvalitet och oftast till ett bra pris.
Vintageproffset Emma Sundh från Midsommarkransen vet hur man gör det perfekta fyndet.

Lokaltidningen Mitt i följde med till hennes ­favoritaffär Lyckliga gatan.

Där hittade vi en unik pastellblå 50-tals kappa.

Emma Sundh tar ner den pastellblå 50-tals kappan med trekvartsärmar och vit pälskrage från galgen som hänger på väggen.

– Kappan är ganska tung, och det är för att fallet ska bli bra. Den är välsydd även inuti och det är typiskt för kläder med bra kvalitet.

Trekvartsärmen är en tidstypisk detalj från 1950-talet och Emma tipsar om att man kan bära svarta, långa handskar till.

Om man vill hitta ett unikt gammalt klädesplagg till ett bra pris rekommenderar Emma att leta efter just en kappa.

– En sådan är ofta av bra kvalitet och det är ett plagg vi bär större delen av året.

Vi befinner oss i vintagebutiken Lyckliga gatan i Midsommarkransen, där vintagefantasten och modejournalisten Emma är stamkund.

Emma Sundh har arbetat som journalist på en rad olika modetidningar genom åren och har ett gediget intresse för vintage­kläder. Det engelska begreppet vintage betyder att något gammalt är av fin kvalitet. Numera är hon frilansjournalist, och väntar på att hennes första bok – skriven tillsammans med två andra vintage­proffs – ska komma från tryckeriet.

Att följa med Emma Sundh till vintagebutiken är att kastas rakt in i kvinnohistorien. För Emma är kläderna inte bara ett snyggt plagg som fyller en funktion, de talar också om vilken roll kvinnan haft genom ­tiderna.

Emma Sundh berättar att under 1940-talet, i samma veva som kvinnorna började arbeta, blev axlarna bredare. Dammodet fick en manligare karaktär.

– Troligtvis för att kvinnorna skulle likna männen och få respekt. Just att hämta inspiration från manliga attribut för att få respekt är något som återkommer inom modehistorien, säger Emma Sundh.

På 60-talet blev kjolen kortare och tajtare än 50-talets kjolar som hade mer tyg. Det berodde också på tidsandan.

– 50-talet kallas ofta guldåldern, på grund av den ekonomiska och sociala framgången. Då hade man framtidstro och slösade. Man ville inte minnas krig och svåra tider.

Emma Sunds favoritplagg är just 1950-talsklänningar med sina tidstypiska smala midjor, omfångsrika kjolar och timglasformade form, som hon tycker är smickrande.

– Men resten av 1950-talets kvinnobild inspireras jag inte av, den känns inte riktigt fräsch. Då var kvinnan tillbaka i hemmet –det var slutjobbat och kvinnorna blev hemmafruar, säger hon.

Krocken mellan den tidens mode och en förlegad kvinnoroll är dock inget som hindrar Emma Sundh från att själv bära 50-tals kläder.

– Kvinnliga attribut har traditionellt inte fått lika mycket respekt. Men det tycker jag att vi ska ändra på. Man ska få lika mycket respekt i ett par rosettskor som i en maktkavaj, anser jag.

50-talet kallas ofta guldåldern, på grund av den ekonomiska och sociala framgången.Emma Sundh

Fakta

Släpper bok om vintagefester

Namn: Emma Sundh.

Ålder: 30 år.

Familj: Gift med John.

Bor: Midsommarkransen.

Gör: Frilansjournalist, bloggare och stylist. Hennes egen blogg kan läsas på emmasvintage.se

Aktuell: Med boken ”Vintageparty”, som släpps i mars, skriven tillsammans med Linda Hansson och Louise Lemming. Boken är uppbyggd runt fester från olika tidsepoker, från 1910-tal till 1960-tal. Boken släpps även i USA.

Gillar: 1950-tal, vippiga kjolar, sailors, katter och Frankrike och samlar på gamla koffertar, magasin och vintageklänningar.