På kurs mot det senaste

Är du 40-plussare och vill lära sig parkour? Då finns det en kurs för dig.
Är du 40-plussare och vill lära sig parkour? Då finns det en kurs för dig.
Parkour för 40-plussare. Mjölksyrning av grönsaker. Bhangra workout. Det är länge sedan man bara lärde sig språk och drejning på studiecirklarna.

Nu är de anpassade efter stockholmarnas ständiga längtan efter det senaste.

Framför allt på Medborgarskolan har man ständigt ett fuktigt finger i luften för att känna efter vad som kan intressera oss trendkänsliga stockholmare.

I höstas fick de nästan orimligt stor uppmärksamhet när de lanserade ett hipsterpaket med kurser i bland annat korvstoppning och låtskrivande. Nästan lika stort eko fick singelkurserna och cirklarna för nyskilda, med träffar varannan vecka.

I vår slår de ett slag för så kallad digital detox, kurser där man inte kan använda mobilen. Som fågelutflykter, balett och kajak.

– Det började med de där artiklarna om barnen på öppna förskolan som inte fick tillräcklig uppmärksamhet av sina föräldrar, säger verksamhets- och utvecklingschefen Eva Levin som tror att vi stockholmare nog är rätt så trötta på vårt eget beteende.

Ingen av detoxkurserna är egentligen nya, även om de är inslagna i nytt papper. Samma sak gäller de så kallade take away-kurserna, studiecirklar där ledaren kommer hem till deltagarna. Det fanns även tidigare, men gick under rubriken Kul efter jobbet.

Eva Levin arbetar målmedvetet med att nosa upp vad som ligger i luften. Hon har lärt sig omvärldsbevakning på Kairos och tillsammans med sina kolleger ställer hon samman trendrapporter som sedan mynnar ut i nya kurser.

– Vi har avstämningar i mars när vi spånar utifrån vad vi tänker på. Vi går på trendseminarier och mässor och samlar på oss material. Och så pratar vi mycket om vad som händer och upprör oss. Vi utgår från att vi nog är ganska vanliga och tänker som alla andra.

Just nu vill många dansa balett, kanske eftersom de gått på yoga och märkt att det går att bli vig även som vuxen.

– Det är jättestort i USA. När vi började med balett för vuxna nybörjare var det först lite halvtrögt, men nu har vi fått dubblera den kursen.

Det låter som att cyklerna på de här trenderna är ganska korta?

– Ja, men det finns annat som har längre cykler. Till exempel har intresset för hälsa och mat funnits i många år. Men jag har jobbat här så länge att jag ser saker komma tillbaka. Hantverk och språk till exempel.

Om studieförbunden från början var starkt präglade av folkrörelseidealet tycks åtminstone Medborgarskolan ägna sig ganska mycket åt livsstilsbetonade kurser, parallellt med de mer traditionella.

I vår kan man lära sig allt från graffitimåleri till att mjölksyra grönsaker. Och det finns en kurs i parkour light för 40-plussare.

– Vi har haft det i tre fyra år. Men vi håller oss på marken och flyger inte omkring på taken. Det är en rätt rolig träningsform. Förra året hade vi två grupper och den äldste deltagaren var född 1951.

Fakta

Andra kurser som ligger i tiden

Medborgarskolan

Grafittimåleri.

Skateboard och longboard för nybörjare.

Raw food.

Gör din egen korv.

Studieförbundet vuxenskolan

Japansk paketinslagning och scarvesknytning.

Sensus.

Bhangra workout (indisk fitnessdans).

Folkuniversitetet

Ta din blogg vidare.

Linked in, förstärk första intrycket.

Teater för föräldralediga.