På lördag flödar ölen i Solnahallen

På lördag finns chans att testa 237 sorters öl i Solnahallen. Då arrangeras SM i hembryggning vilket lockar entusiaster från hela landet.

Svenska Mästerskapen i hembrygd öl drog i gång för 27 år sedan och har fått ett uppsving de senaste åren.

– Det är tredje året i rad som vi slår rekord i antalet tävlande, säger Veronica Setterberg, styrelseledamot i Svenska hembryggarföreningen som arrangerar tävlingarna i Solnahallen.

Där ska hembryggare från hela landet tappa upp 237 sorters öl att smaka på. Förra årets evenemang ägde rum i Linköping och lockade drygt 1 500 besökare. Besökarna röstar på ölsorterna via en app och vinnare i olika kategorier utses.

Det anordnas även en domarbedömd tävling.

729 öl har i förväg skickats in till den tävlingen och domarna har utsett vinnarna i 11 klasser. På lördag koras vilket av dessa öl som vinner hela mästerskapet. De som vinner får brygga 30 000 liter öl på Åbros bryggeri i Vimmerby.

Evenemangets åldersgräns är 20 år och inga barn är tillåtna. Det finns chans att smaka på all möjlig sorts öl. En öl som stack ut förra året var en ale gjord på kantareller.

För Gustav Lindh är det här årets höjdpunkt. Han började brygga öl för tre år sedan. I år deltar han inte eftersom han och hans fru väntar barn i början på maj.

– Det som är roligt är att man redan första gången kan brygga något drickbart. Sedan kan man utveckla sina kunskaper i all oändlighet, säger han.