På patrull i kampen mot tjuvar

Efter Jan Berlins genomgång av särskilda fordon och personer att hålla utkik efter så hoppade volontärerna in i sina bilar
Efter Jan Berlins genomgång av särskilda fordon och personer att hålla utkik efter så hoppade volontärerna in i sina bilar
Inbrotten har minskat men Täbys frivilliga brottsbekämpare slår inte av på takten.

Tvärtom.

I förra veckan samlades 15 personer med sju bilar för att patrullera kommunens gator.

Statistiken för inbrott har länge varit dyster läsning. Men i fjol kom vändningen. Efter toppnoteringen på 222 anmälda inbrott under 2014 så sjönk anmälningarna med nästan 40 procent.

– Det är nog en kombination av aktiv grannsamverkan och fler polisiära insatser. Bland kriminella sprids det om det är så att risken för upptäckt ökar, säger kommunpolisen Jan Berlin.

I onsdags var han ute på fältet tillsammans med Grannsamverkansgruppen i Täby som bestämt sig för att göra en aktion under sportlovet. Tillsammans var de 15 personer i sju bilar som patrullerade kommunen.

– Normalt brukar det vara en tydlig uppgång under loven. Så har det inte varit i år och sådana här insatser har betydelse, säger Jan Berlin.

Finns inte risk för mindre polisresurser om frivilliga gör jobbet?

– Vi klarar oss inte utan allmänhetens hjälp. Vår verksamhet bygger på att man hör av sig till oss och det här är också ett sätt att öka medvetenhet om det.

Gruppen samlades i Lahäll vid 10.30 på onsdagsmorgonen. Efter genomgång av särskilda fordon och personer att hålla utkik efter så hoppade volontärerna in i sina bilar.

En av dem var Staffan Björck, 70, från Norskogen.

– Förutom att hålla koll så är det viktigt att vi snackar med folk om hur vi kan hjälpas åt för att stoppa inbrotten, säger han.

En annan deltagare var Lasse Björkman, 67, från Näsbypark. Han har varit aktiv i Grannsamverkan länge och är numera samlande kraft vid gruppens insatser.

– Även om inbrotten minskat så är det fortfarande oacceptabla nivåer, vi ska ner till noll.

Volontärernas uppgift är att hålla ögonen öppna. Om de ser något som verkar misstänkt så rapporterar de till Lasse Björkman eller polisen.

Fakta

Inbrotten i Täby

2015: 140

2014: 222

2013: 205

2012: 194

2011: 216

Källa: Polisen och BRÅ