ANNONS

De simmar runt Lilla Essingen

Havssimningen runt Lilla Essingen startar i Luxparken.
Havssimningen runt Lilla Essingen startar i Luxparken.
Johan Söderström, Ove Axelsson och Giordani Rubegni.
Johan Söderström, Ove Axelsson och Giordani Rubegni.
Två personer behövs för att dra på Tomas Tibblings nya våtdräkt.
Två personer behövs för att dra på Tomas Tibblings nya våtdräkt.
Utsikten är en stor del av upplevelsen, enligt simmarna.
Utsikten är en stor del av upplevelsen, enligt simmarna.
Den som simmar i bassäng missar halva upplevelsen och hela utsikten. Det tycker öppet vatten-simmare som flera gånger i veckan träffas och tränar – runt hela Lilla Essingen.
ANNONS

Det är vindstilla och sommarvärmen ligger fortfarande kvar över Mälaren och Lilla Essingen. En enstaka gräsand stör det spegelblanka vattnet.

Och så ett tjugotal intensivt crawlande figurer i svarta våtdräkter.

Den något oväntade samlingen glider lätt genom vattnet på sin två kilometer långa färd runt Lilla Essingen. Här finns både erfarna tävlingssimmare och välmeriterade triatleter. Det gemensamma intresset är simningen. Men inte i bassäng utan i öppen sjö.

– Det är en frihetskänsla. För mig är det rörande att simma med den här utsikten, säger Giordani Rubegni och pekar mot stadshuset som sticker upp bakom Västerbron.

Det hela började sommaren 2008 då Essingebon Johan Söderström promenerade längst vattnet på ön. På en brygga stod en man och krängde på sig en våtdräkt. Bredvid sig hade han ett par handpaddlar och en färggrann simmössa. Snart visade det sig att den mystiska simmaren hette Roberto och var från Australien, där simning på öppet vatten inte är riktigt lika uppseendeväckande som i Sverige.

– Vi stötte på varandra av en slump. Då var det inga tävlingar utan en mer social grej, berättar Johan Söderström.

Johan beslutade sig för att hänga på och de båda började motionera genom att simma runt Lilla Essingen. Efter ett tag flyttade Roberto hem igen och Johan bjöd in fler människor att delta i den okonventionella träningen. Sedan växte det hela exponentiellt.

– Det har spridits via hörsägen. Just nu är det väl sammanlagt 20-30 personer som simmar, berättar Giordani Rubegni.

Ofta kör de varvet runt Lilla Essingen, men de syns också på andra platser som till exempel i Djurgårdskanalen och vid Hellasgården.

ANNONS

Men simmarna är inte ensamma i vattnen runt Stockholm. Här finns båtar av alla de slag – plus de som buskör vattenskotrar och ofta bryter både hastighets- och sjösäkerhetsregler. Men enligt Johan Söderström har inget hänt under de år de simmat i Stockholms vatten.

– Man har en skrikig mössa och ofta en rosa boj med sig. Sedan tar man det lugnt, simmar i grupp och håller koll, säger han.

Hur länge håller ni på under året?

– Det beror på hur hård man är. Men är det en varm höst så en bra bit in på september i alla fall. Det ska ju vara njutbart också.

Höjdpunkten på året är den stora tävlingen Big Swim som ägde rum i Tyresö i söndags. Till den dubbelt så långa banan runt Essingen hade förra veckan ett 90-tal simmare anmält sig.

– Totalt ska vi simma en mil, berättar Giordani Rubegni nöjt.

Fakta

Badmössa är ett av få krav

Vad krävs? Det behövs en våtdräkt, eller om du är riktigt hård bara en färgglad badmössa.

Hur hänger jag på? Gå in på sidan ”Lilla Essingen – Öppet vatten” på facebook. Här styr gänget upp träningar. Oftast är det träningar någon eller några gånger i veckan.

Var ska jag börja: Lilla Essingensträckan är bra för nybörjare, enligt Johan Söderström. Sträckan är Inte allt för lång, den korsar heller inga farleder och går dessutom att simma nära land hela vägen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.