Danderyd oppositionsledare Kristin Eriksson (C) kommenterar kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), besked om avgång i september.

– Vi har tyckt länge att hon ska avgå, säger hon.

Kristin Eriksson tar upp händelsen då Maria Mandahl (C) polisanmäldes 2021 efter ett kritiskt inlägg mot Hanna Bocander samt jävsfrågan i skolutredningen.

– Vi tycker inte demokratin har fungerat som den skai Danderyd. Att hon avgår nu är snarare för sent är för tidigt, säger Kristin Eriksson sammanfattande.

Förföljd av jävsmisstanke

De båda händelserna är sammankopplade till avvecklingen av Svalnässkolan och överlåtelsen till en privatskola som drivs av en anhörig till Hanna Bocander. Något som har färgat Bocanders tid på posten.

Hanna Bocander har nekat till anklagelserna om jäv.

Sedan skolutredningen tog fart under hösten har de på nytt tagits upp. Hanna Bocander ställde sig då vid sidan om skolutredningen, ett beslut som hon sedan tog tillbaka.

"Inte orimligt"

Ordförande för Socialdemokraterna, Jenny Åkervall, kommenterar det. Hon tycker att Bocander har varit jävig – något som varit ett problem, enligt henne.

– Det ska inte finnas misstankar mot en politiker i en sådan position, speciellt i läget vi befinner oss i nu.

Hon sammanfattar sina tankar om beskedet.

– Jag har uppskattat Hanna Bocander som person även om vi har politiska meningsskiljaktigheter. Samtidigt förstår jag varför hon avgår, det är inte orimligt att hon tar det beslutet.

Vad önskar du från nästkommande KSO?

– En samarbetsinriktad, lyhörd och proffsig person som kan erbjuda stabilitet i det här läget. En person som lyssnar på oss i oppositionen. Vi kan göra mer om vi är konstruktiva snarare än jobbar med konfrontation, säger Jenny Åkervall.

Kristin Eriksson svarar på samma fråga.

– En mer närvarande KSO som deltar i debatterna.