ANNONS

På ufospaning i söderort

Andrew Perry, fältundersökare i MUFON.
Man i svart. Andrew Perry har alltid ett öga upp mot himlen. Ett ufo kan komma när som helst. Här syns han bakom den så kallade prinsesstårtan i Bagar­mossens centrum.
Andrew Perry tar sin hobby på största allvar. Som Bagarmossens enda fältundersökare är han redo att rycka ut om eller när ett ufo syns på himlen.
– Allt som är mystiskt vill jag veta svaret på, ­säger han.
ANNONS

Först tror vi att det är en säkerhetsvakt som närmar sig inne på biblioteket i Bagarmossen.

Sedan presenterar sig mannen vi ska träffa: Andrew Perry, fältundersökare i MUFON, världens största ufologiska organisation med huvudsäte i USA. Namnbrickan har han fått, kläderna har han beställt för att iklä sig rollen.

– Jag har beställt komponenter som ser mer profesionella ut i stället för tröjor med slogans.

Det gäller att se trovärdig ut när man ska ut och leta efter ufon, något som Andrew tyvärr inte har fått göra än.

Startade upp MUFON i Sverige

2011 startade han upp Sveriges första MUFON-förening i Bagarmossen och än har ingen rapport krävt att Andrew letar fysiska spår vid eventuella landningsplatser.

– Än så länge sköter jag arbetet mest framför datorn, säger han och visar bilder på stjärnhimlen.

Andrew Perry. Foto: Sara Flodin.

Folk hör av sig när de trott att de sett något oförklarligt och det blir Andrews jobb att ta reda på vad.

ANNONS

Eftersom organisationen i Bagarmossen än så länge bara har Andrew som medlem samarbetar han med Riksorganisationen UFO Sverige, som är störst i landet.

– Jag får tillgång till deras data och bilder på himlen och så försöker jag ta reda på vad som funnits på radarn vid det tillfälle som någon säger sig ha sett något.

Vad är det som folk brukar se?

– Oftast är det satelliter. När de roterar fångar solcellerna upp ljus som reflekteras starkt.

Ufo eller sopsäck med helium

Då och då dyker det upp bilder som får Andrew att jobba lite extra, som den där bilden på ett svartformat klot på himlen.

– Det är inte så spännande som det ser ut att vara, är jag rädd. Det är förmodligen en svart sopsäck som någon fyllt med helium. Då uppstår den här konstiga formen och bums har man ett ufo.

Är det inte jobbigt att få upp hoppet gång på gång?

– Det är klart att man blir besviken, drömmen är att hitta något som faktiskt är äkta, men jag vill ta reda på sanningen, oavsett om det är den jag vill höra eller inte. Jag kan ju inte ge upp bara för att jag inte får de svar som jag vill ha, säger han.

Vad får du för reaktioner från andra om att du är fältundersökare?

– Jag brukar dela upp folk i två läger, de som tror stenhårt på att utomjordingar har besökt jorden, och hardcore-skeptiker som tror att jag skämtar när jag berättar vad jag gör.

Tror du på liv på andra planeter?

– Alltså, rent matematiskt så är det inte så troligt att bara jorden skulle ha förutsättningar för liv, men om det är intellektuellt liv där ute, det vet vi inte. Men tänk vilket scoop det skulle vara att hitta bevis på ett utomjordiskt besök!

Fakta

Får in rapporter om konstiga ljus

Varje dygn får föreningen UFO Sverige in rapporter om människor som sett konstiga ljus på himlen.

2009 sågs rörliga ljuspunkter över Stockholms natthimmel och 2010 sågs en slags ljustriangel – fall som Andrew Perry försöker hitta förklaringar till.

De flesta ufo-observationer inkommer utanför tätorter, främst beroende på att det är svårare att se natthimlen inne i storstäder.

ANNONS