Paddlade hela Lule älv – helt ensam

En lunchpaus med bara några kilometer kvar till Luleå.
En lunchpaus med bara några kilometer kvar till Luleå.
Täbybon Hans Skutberg har precis paddlat hela Lule älv i sin kajak. Resan på nästan 50 mil tog drygt två veckor.
– Nu längtar jag hem, säger Hans Skutberg.

Äventyraren Hans Skutberg från Täby har precis paddlat från Norges västkust till Sveriges östkust. Resan genom hela Lule älv tog lite drygt två veckor och var 49 mil lång.

Hans Skutberg har genomfört resan som projektresa på Adventure Academy. Det är en utbildning där deltagarna genomför olika äventyr utomhus och sedan planerar och genomför en resa på egen hand i minst två veckor.

Paddlat nästan 50 mil

Nu har Hans Skutberg precis paddlat färdig längs Lule älv och är på hem till Täby igen.

– Det här har varit ett fantastiskt äventyr och nu längtar jag hem till familjen. Att genomföra hela resan har gått riktigt bra även om det stundtals är riktigt jobbigt, säger Hans Skutberg.

Både till fots och i vattnet

Under sträckan har han fått klättra upp på berg och över dammar, allt med kajak och utrustning. Kajaken väger 15 kilo och totalt har han 39,8 kilo med sig. Kläder, liggunderlag och mat tar upp all plats i kajaken.

– Målet var att komma under 40 kilo så jag fick välja bort lite saker. Karta och kompass är såklart med. Det är det absolut viktigaste att ha med sig när man ger sig ut på sådana här resor, säger Hans Skutberg.

Paddlat mycket i Roslagen

Tidigare har Hans paddlat mycket både i Roslagen och på västkusten och valde att genomföra paddelprojektet längs Lule älv bland annat för att han tycker naturen är vacker i norr.

– Det har varit väldigt fint och rogivande men det blir ibland långa pass i kajaken. Som längst satt jag 6,5 timmar i sträck för att det var så stenigt att jag inte kunde gå ur.

Frystorkad mat

Hans har med sig frystorkad mat och ett litet gaskök för att koka vatten. Men har även lyckats få tag i en fisk som han tillagade över öppen eld.

– Flera personer jag har mött har bjudit på kaffe och så. Jag var med i på radion här upp så folk har faktiskt gett sig ut att leta upp mig för att heja på, säger Hans Skutberg.

Fakta

Hans Skutbergs plus och minus

Plus
+ Alldeles underbar natur i Sverige.
+ Att få utmana sig själv och testa sina gränser.
+ Alla trevliga människor som har hejat på och bjudit på kaffe.

Minus
– Mycket långa dagar.
– Borta från familjen i två veckor.
– Kan bli ensamt.