Paddlade till Vaxholm från Finland

Nya zeeländskan Henriette Beikirch paddlade från Finland till Vaxholm.
Nya zeeländskan Henriette Beikirch paddlade från Finland till Vaxholm.
Henriette vid Siljaterminalen innan resan till Åbo i maj.
Henriette vid Siljaterminalen innan resan till Åbo i maj.
Ofta startade Henriette sin paddling så tidigt som vid klockan 3-4 på morgonen, då havet var stilla.
Ofta startade Henriette sin paddling så tidigt som vid klockan 3-4 på morgonen, då havet var stilla.
Henriette Beikirch har precis stigit i land på Resarö, efter 400 kilometers paddling.
Henriette Beikirch har precis stigit i land på Resarö, efter 400 kilometers paddling.
Idag anlände Nya Zeeländskan Henriette Beikirch till Vaxholm efter att ha paddlat kajak ända från Finland.

– Det var fantastiskt! Verkligen, verkligen bra. Det är ett underbart sätt att utforska ett underbart område på, säger Henriette Beikirch när hon kliver i land efter sin drygt tre veckor långa paddling.

Färden med kajaken hon hyrt i Vaxholm och fraktat med finlandsbåten till Åbo startade 21 maj. Sedan dess har hon paddlat runt åtta timmar per dag, via den åländska skärgården, till Sverige. Lite trött var hon på slutet, men inte värre än att hon orkade paddla in till centrala Stockholm innan hon landade på Resarö för att lämna igen kajaken.

– Det är skoj! Hon är en riktig friskus, säger kajakuthyraren Kenneth Larsson som är mäkta imponerad av Henriettes bedrift.

Under den runt 400 kilometer långa resan har Henriette hunnit se en säl och sex havsörnar. På Åland besökte hon Mariehamn för att köpa lagningsgrejer så hon kunde reparera sin trasiga våtdräkt.

Till vardags arbetar Henriette som skogvaktare i en nationalpark på Nya Zeeland. På vintrarna är hon dessutom fjällvakt, så hon är inte främmande för vildmarksliv.

Tidigare har hon som längst paddlat under en vecka. Trippen från Finland ser hon som en repetition inför en planerad längre paddling i Fiordland nationalpark på Nya Zeeland, ett område som påminner om Norges kust.

Hur firar du att du kommit fram?

– Med en pizza kanske – och färsk frukt, säger Henriette, som mest levt på frystorkad mat.