Min lokala hjälte

Påkörda Gaston på väg tillbaka

Hunden Gaston är på bättringsvägen.

Efter att ha blivit påkörd och lämnats döende i Grödinge-trakten räddades han av tiken Grymta, som lyckades få stopp på passerande bilar.

Länge såg det väldigt illa ut för Gaston, som Mitt i Botkyrka skrev om den 14 februari. Han blev påkörd av en olivgrön Ford som försvann från olycksplatsen nära Botkyrka golfklubb. Kvar låg Gaston och när Grymta fått stopp på en bil hade Gaston frusit fast i sitt eget blod.

– Det var oklart om han över huvud taget skulle överleva de första dygnen. Han hade omfattande inre skador och var kraftigt nedkyld, säger husse Anders Dalenius.

Många har engagerat sig i Gastons öde. Polisen i Huddinge har skrivit om hans öde på sin Facebooksida och läsare har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i och undrat.

– Det är en bit kvar innan han är återställd, men humöret är på topp och han är en glad och gosig hund igen, säger Anders Dalenius.

Men det har krävts stora insatser hos veterinären.

– Först var det intensivvård för att återvärma honom, dropp, dränage av buken för att lungorna var punkterade och omfattande sårskador att sy. Och hans tillstånd var allt annat än stabilt på grund av själva chocken, berättar husse.

– Sedan satte de höften på plats, men då han låg så länge i diket så hade ligamenten blivit försvagade. Därför tog vi beslutet att ge honom en ny höftled i titan, och det har ju funkat bra.

Polisen har inte fått in några tips om den oliv- gröna Ford som försvann från platsen med skador. Polisen rubricerar agerandet som djurplågeri och tips kan ges till djurutredare Gunilla Lööw via polisens växel.