Påkörda kvinnan räddades med båt

Anders Hammarberg såg att vattenskotern var på väg mot simmerskan.

Han försökte varna.

– Sen hörde jag smäll­en.

En kvinna i 40-årsåldern fick svåra skallskador när hon blev påkörd av en vattenskoter i Mälaren vid Blackeberg vid 17-tiden i söndags.

Kvinnan blev upplockad på en båt som befann sig i närheten och hämtades med ambulanshelikopter. Kvinnan vårdas på sjukhus. Skadorna är allvarliga men läget är stabilt enligt Västerortspolisen.

Polisen söker efter vattenskoterföraren som försvann från olycksplatsen. Enligt vittnen till olyckan är det oklart om han förstod att han hade kört på någon.

– Han reagerade på smällen och såg förvånad ut, men tittade aldrig bakåt vad jag kunde se. Jag hoppas att han ska läsa det här och förstå att det hände en olycka, säger Anders Hammarberg, som var ute och åkte inlines och just tog en fikapaus på klippan när olyckan inträffade.

Han såg kvinnan simma i vattnet, 30 meter ut. Hon hade en svart våtdräkt på sig och han noterade att hon syntes dåligt.

– Sedan såg jag honom komma från andra hållet i väldigt hög hastighet. Det måste ha gått i 25–30 knop. Jag ställde mig upp och började ropa. Sedan hörde jag smällen. Väldigt tydligt, säger han.

Efteråt flöt kvinnan livlös i vattnet.

– Ärligt talat trodde jag att hon dog, säger han.

Per Westman bor ett stenkast från olycksplatsen.

– De kör verkligen som dårar med sina vattenskotrar här. Det är en styggelse. De behöver ju inte ens något körkort och vissa av dem går i 30–40 knop, alltså upp­emot 70 kilometer i timmen. Det är ju inte klokt, säger han.

Enligt honom dröjde det 30 minuter innan kvinnan kunde flyttas ur båten som plockat upp henne och vidare till ambulanshelikoptern.

Polisen utreder olyckan som grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i sjötrafik. På måndagsmorgonen hade ännu ingen gripits för olyckan.

– Vi har ett gott utredningsläge. Det är många som såg olyckan och vi har fotografier på en eventuell gärningsman, säger Peter Hered, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Olyckan kommer att utredas av Sjöpolisen.

– Vi är bekymrade över läget med vattenskotrarna. Det krävs inget körkort, det finns inga registreringsnummer, det finns inte ens en åldersgräns. I dag är det inget som hindrar en 13-åring från att köra en vattenskoter som går i 60 knop, säger Fredrik Josefsson, förundersökningsledare vid Sjöpolisen.

Olyckan hände i vattnet utanför Stora Ängby. Kvinnan plockades upp av en båt som var i närheten.

Ärligt talat trodde jag att hon dog.Anders Hammarberg såg olyckan

Fakta

EU-dom stoppade svensk lag

Rättsläget för vattenskotrar är oklart sedan 2010 då en dom från Europadomstolen slog fast att Sveriges vattenskoterförordning inte uppfyllde kraven.

Det har inneburit att Sjöpolisen slutat rapportera brott mot vatten­skoterförordningen.

Miljödepartementet ser just nu över lagstiftningen.

Källa: Sjöpolisen