ANNONS

Pålkran välte – saknades riskbedömning

Här byggs den nya Töjnaskolan i Sollentuna.
Arkivbild från i november efter att olyckorna inträffat.
En 65 ton tung pålkran välte tidigare i höstas i samband med bygget av den nya Töjnaskolan. Enligt Arbetsmiljöverkets hade ingen riskbedömning gjorts innan arbetet påbörjades.
ANNONS

När den 65 ton tunga pålkranen välte i november under arbetet med nya Töjnaskolan i Sollentuna gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket.

En vecka efter den första händelsen sjönk en grävmaskin ner i leran och fick bärgas. Enligt arbetarna på plats berodde olyckorna på den leriga ostabila marken. Ingen kom till skada vid något av tillfällena.

Dokumenterades inte

Genom Arbetsmiljöverkets inspektion framkom det att byggföretaget inte hade gjort någon arbetsberedning eller riskbedömning för arbetet med pålkranen.

Det fanns också brister i arbetsmiljöplanen då händelsen inte hade dokumenterats. Arbetsmiljöverket menar att en sådan brist kan leda till felaktiga beslut och missförstånd vilket i sin tur kan leda till allvarliga olyckor.

Krav på åtgärder

Byggföretaget har därför fått krav på sig att uppdatera arbetsmiljöplanen och anpassa den för de verkliga förutsättningarna och de arbetsmetoder som används.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.