ANNONS

Pallar äpplen och gör finmust – så tar du vara på frukten

Uppslag äpple - Ingrid Maries mobila musteri
Minna Finn mustar äpplen i ett mobilt musteri vid Herrängens gård.
Höstens intåg betyder äppeltider och högsäsong för länets musterier - även om det inte är lika gott om äpplen i år som i fjol.
Har du inget eget äppelträd finns de många andra som delar med sig, inte bara av gratis äpplen utan också om tips var det finns frukt att plocka på allmän mark.
ANNONS

I en koloniträdgård i Skarpnäck samlar Carina Henelund ihop högar av äpplen som ramlat från ett av träden.

För även om många vittnar om ett dåligt äppelår i år jämfört med förra året då träden fullkomligt dignade av frukt, så finns här gott om äpplen att ta hand om.

Hon plockar upp och håller fram ett litet gulgrönt äpple.

– Det är risäter tror jag, syrligt men gott. Det här trädet har fått äpplen, så här får man plocka. Likaså från paradisäppelträdet, säger hon pekar på ett träd längre in på lotten som är fullt med små röda frukter.

Uppslag äpple - Palla plockar äpplen i Skarpnäck

Carina Henelund under sitt paradisäppelträd på kolonilotten i Skarpnäck

”Ett år började jag räkna hur mycket äpplen det blev, men när jag kom till 600 kilo så slutade jag räkna.”

Carina Henelund, kolonist

Hon är en av flera som via internetforum, så som fruktkartan.se, aktavara.org och lokala grupper på Facebook, erbjuder privatpersoner att plocka gratis äpplen. På forumen finns det också gott om tips om var det finns äpplen och annan frukt fri att plocka på allmän mark.

ANNONS

– Ett år började jag räkna hur mycket äpplen det blev, men när jag kom till 600 kilo så slutade jag räkna. När man har tagit hand om så mycket äpplen så vet man inte vad man ska göra med allt, och då är det bra att någon hämtar. Det är roligt att kunna dela med sig och att det kommer till användning, säger hon.

Pallar äpplen till finmust

Just den här eftermiddagen har hon ringt hit företaget Palla som tar hand om äpplen som fruktträdägare i främst Stockholmsområdet inte vill ha. Från september till december åker de runt och plockar tonvis med äpplen, som det sedan blir must av som säljs på restauranger som Fotografiska, Sturehof, Ekstedts och nyöppnade Paul Taylor lanthandel.

– Vi tar hand om äpplen som annars skulle bli dåliga, och kunderna vi möter är ofta nyfikna på hållbar utveckling. Sedan tycker jag att musten fortfarande har ett lite dammig rykte, helt oförtjänt, så min roll är att försöka lyfta det svenska äpplet, som faktiskt hör till det bästa i världen, säger Joseph Rowe, pomolog, som drog i gång Palla i Sverige för fyra år sedan.

Uppslag äpple - Palla plockar äpplen i Skarpnäck

Pomologen, Joseph Rowe, fick i fjol ihop 24 ton äpplen. I år är det något svårare att få tag i äpplen, men han tror att mustproduktionen ändå kommer upp på samma nivå.

Dagens skörd hos Carina Henelund gav sex lådor med 15 kilo äpplen i varje. Varje låda ger i sin tur runt sju liter must, och som tack för donationen får hon lite must från sina äpplen.

Många musterier i länet

Vill man själv ta vara på äpplen och göra egen must så finns det en uppsjö musterier, även mobila, i länet där man kan lämna in sina äpplen och få färdig must för runt 25-30 kronor litern.

Fakta

Här kan du göra must av dina äpplen

Norr om stan

Pop-up musteriet i Ålsten, Bromma

Rosenhill, Ekerö

Äppelfabriken, Ekerö

Djursholms musteri, Danderyd

Edsvikens musteri, Sollentuna

Kvarnnibble musteri, Upplands-Bro

Roslagens musteri, Åkersberga

Frukt-ansvärt pressat på musteriet i Åkersberga

Väddö musteri

Söder om stan

Gamla Enskede musteri

Tullinge musteri, Botkyrka.

Här öppnar de Botkyrkas första musteri

135 äpplen, Tyresö.

”Det är ett galet äppelår”

Villa Berglidens musteri, Haninge.

Äppelblommans musteri, Södertälje.

Öster om stan

Lidingö musteri 

Äppeltider: Här förvandlas vår vanligaste frukt till ädel dryck

Värmdö musteri

Rekordäppelåret: Pressat läge på Värmdö Musteri

Bredalens gårdsmusteri, Ingarö.

Mobila musterier

Pomme pomme

Ingrid Maries Mobila Musteri

Uppslag äpple - Ingrid Maries mobila musteri

Minna Finn mustar äpplen i ett mobilt musteri vid Herrängens gård.

Vid Herrängens gård i södra Stockholm har Minna Finn på Ingrid Maries mobila musteri parkerat. Här tvättas, rivs, krossas och pressas äpplen från grannskapet i en strid ström.

– Det är enormt mycket mat i våra trädgårdar som bara slängs, så det är en fröjd att ta tillvara på äpplen på det här sättet. Det är ett fint mathantverk, säger hon.

Sötsyrlig mässa på Spritmuseum sista helgen i september