Palle brinner för klubben – och quizen

Palle Liukkonen och Steffo Ekstam kör fredagsquizen på O'Learys.
Palle Liukkonen och Steffo Ekstam kör fredagsquizen på O'Learys.
Palle vaktar Huddingekassen mot Hammarby på Lilla Hovet 1978.
Palle vaktar Huddingekassen mot Hammarby på Lilla Hovet 1978.
Utan Palle Liukkonen skulle Huddinge säkerligen se annorlunda ut. Han är eldsjälen som grundade Huddinge IK Innebandy, anordnar loppisarna i Sjödalsparken och underhåller med fredagsquiz på O'Learys.

Palle Liukkonen kan knutarna och hörnen i Huddinge. Så blir det efter snart 56 år på samma ort. Vi möts på O’Learys i centrum där han tagit plats i ett bås. Kanske funderar han redan nu över de kommande frågorna i det populära quizet som han och vapendragaren Steffo håller här varje fredag.

– Jag gillar konceptet med sportbar, förklarar Palle.

Det är klart han gör det. Palle har varit aktiv i Huddinge Hockey i snart 50 år, både som spelare, ledare och nu i kansliet för innebandyn.

För 20 år sedan startade han upp klubbens innebandysektion.

– Det fanns systrar som satt på läktaren när deras bröder spelade hockey, och själv fick jag två döttrar som inte ville spela hockey.

En riktig höjdpunkt i klubben var damernas avancemang upp i högsta serien 2008. Det var då det blev allvar och jakten på sponsorer, spelare och ledare kom i gång på riktigt.

– Vi har många sponsorer men inget jättestöd. Vi har inte ens kommunvapnet på vara matchtröjor, det har alla andra lag vi möter. Det är väldigt svagt intresse från högre ort.

Hjärtat klappar också hårt för en legendarisk hockeymatch 1993.

– Vi flyttade vår hemmamatch och fyllde Globen mot AIK, då vann vi med 5-3 vilket var en fantastisk avslutning på ett sådant event.

Ansvaret för innebandyns ekonomi och organisation ligger på honom. Visst blir det uppförsbacke ibland men i Palles hjärta har det aldrig funnits någon annan klubb.

– Man jobbar ju med sin hobby, idrott och Huddinge framför allt. Döttrarna blev hammarbyare och jag vet inte hur det gick till, någon måste ha smittat dem!

Nu tränar Palle också ett blandlag i innebandy för tjejer och killar med funktionsnedsättning.

– Den äldsta spelaren är runt 60 år och den yngsta tio. Ingen tänker på ålder eller kön och det är nog det roligaste jag gjort, säger han.

Vi går ut genom dörrarna och vandrar ner mot Sjödalsparken.

– Jag flyttade från Rådsvägen 1978, kanske 800 meter till centrum, nu har jag bott här i 35 år så man kan ju knutarna och hörnen här.

Han gör en gest över parken och berättar att det kommer att stå 210 bord här den 21 maj. Han fick idén att starta loppisarna för fem år sedan, från sin svärfar som var parkeringsvakt på loppmarknaden i Åkersberga – och Huddingeborna var direkt med på noterna.

– Det kommer 2 000-3 000 personer vare gång och det har blivit lite av en folkfest med grill och kaffeservering. Det handlar om att skapa och få in pengar till verksamheten, säger Palle.

Trots att han har så många järn i elden ser han till att få lite tid över till att spela hockey bockey – och förbereda fredagsquizet så klart.

– Folk undrar hur man orkar, men det är lite av en show och så populärt! Ja, det är nog också bland det roligaste jag gjort.

Fakta

Trivs bäst på O'Learys

Namn: Palle Liukkonen.

Ålder: 56 år.

Bor: Centrala Huddinge.

Familj: Sambo och två döttrar.

Favoritplats i Huddinge: ”Kan jag säga O’Learys? Jag gillar konceptet med sportbar och jag gillar öl. Sedan har vi ju quizen här.”

Huddinge jag är nyfiken på: ”Det finns en musiker som heter Charlie Lidström. Han är fantastiskt trevlig och har bland annat spelat i Roland Stones. Han verkar dessutom göra mycket spännande resor.”