Panamapappren – sju ska betala 171 miljoner

Skatteverket
Skatteverket jobbar med cirka 200 utredningar med koppling till Panamapappren.
Hittills har sju svenskar upptaxerats i efterspelet kring Panamapappren.
Hittills har sju svenskar upptaxerats i efterspelet kring Panamapappren.
Hittills har sex svenskar och ett företag upptaxerats med 171 miljoner kronor i efterspelet kring Panamapappren, offshorebolagen som avslöjades 2016.
– Dom har kopplingar till Panama papers, säger Jan Sundman, skatterevisor på Skatteverket.
Fem Nackabor förekommer i Panamapappren.

Skatteverket granskar 200 privatpersoner och företag med koppling till Panamapappren, det internationella journalistnätverket ICIJ:s avslöjande 2016 om offshorebolag. Fram till i dag har sex svenskar upptaxerats, liksom ett företag.

De sju har upptaxerats med 171 miljoner kronor.

En av de upptaxerade sticker ut, en man i 50-årsåldern från Stockholm, som har upptaxerats med drygt 115 miljoner kronor.

Är ni överraskade över resultatet?

– Det är inga nya typer av skatteundandragande utan vi har sett det tidigare, säger Jan Sundman, skatterevisor på Skatteverket.

I Panamapappren förekommer fem personer och bolag med adress i Nacka. Om någon av de fem förekommer i Skatteverkets utredningar är Jan Sundman förhindrad att svara på.

– Bara för att någon äger ett offshorebolag innebär det inte automatiskt skattefusk.

Fortsatt granskning

Skatteverket fortsätter att granska drygt 190 personer. Hur många av dem som kommer att upptaxeras är oklart:

– Det är väldigt svårt att säga i förväg, vi måste först hitta något. Skattefrågan får inte heller bli för gammal, i normala fall kan vi upptaxera de senaste sex åren och vid grovt skattebrott ytterligare fyra år, säger Jan Sundman.

Panamapappren kunde tack vare en läcka avslöjas av det internationella journalistnätverket ICIJ i april 2016. Avslöjande består av 11,5 miljoner dokument om offshorebolag som går tillbaka så långt som till 1970-talet.

Läs mer: Nacka-adresser i läckta Panamapapper

Läs mer om Nacka: Nackas farligaste platser