ANNONS

Panik vid olycka i rulltrappa

"Man tänker inte på att man ska kunna fastna i trappan", säger Rafael Kraut som just hade arbetat sig upp för den avstängda trappan i torsdags.
"Man tänker inte på att man ska kunna fastna i trappan", säger Rafael Kraut som just hade arbetat sig upp för den avstängda trappan i torsdags.
I torsdags skadades ännu en person i en tunnelbanerulltrappa. Den här gången vid Universitetet.

Enligt SL är olyckstrappan bara nio år gammal och besiktigades senast i mars 2015.
ANNONS

Olyckan skedde vid 08.45 mitt i rusningen på Universitets tunnelbanestation. En kvinna skadade sig i rulltrappan – när ett fel uppstod.

– Jag var några steg framför henne, hade precis klivit av rulltrappan och var på väg mot spärrarna när jag hörde världens duns och sen ett skrik, säger Tuva Stener som läser till jurist på universitetet.

Hennes klasskompis Anton Alderbring befann sig strax bakom kvinnan.

– Det var typ som att trappsteget fastnade där det brukar glida in i slutet av trappan. Hennes fot åkte in under, säger han.

Kvinnan fick snabbt hjälp av folk omkring som drog upp henne. Kvinnan blödde då från foten.

Sen utbrast panik i rulltrappan.

– Alla började springa uppför trappan. Folk ramlade på varandra, säger Anton Alderbring och beskriver att man kunde kliva över det trasiga steget.

SL har en klar bild av vad som hände vid olyckan. Där rulltrappan går in längst upp hade det blivit en glipa där kvinnans fot gled in. Hur glipan kunde uppstå är dock oklart.

– En oberoende konsultfirma som sysslar med besiktningar ska undersöka det. Det vi kan säga nu att det inget som tyder på ett sådant fel som på Östermalmstorg där trappsteget blev som en fallucka när det ramlade ner, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

ANNONS

På Universitetet står olyckstrappan stilla i väntan på utredning som kan pågå under en längre tid.

För ett drygt halvår sedan inträffade den otäcka olyckan på Östermalmstorg då en kvinna fastnade med benet och skadades svårt.

Efter den olyckan stod många stilla samtidigt som de reparerades med tillfälliga lösningar för att säkra upp att ingenting liknande skulle ske. Universitetet fanns inte bland de trapporna.

SL har dessutom planer på att de närmaste tio åren byta ut 39 trappor i tunnelbanan. Universitetet är inte heller en av de stationer där trapporna ska bytas ut helt.

– Det är äldre trappor som ska bytas ut. Den på Universitetet är från 2006 och besiktigades i mars 2015 och är därför inte med i utbytesprogrammet, säger Jesper Petterson.

Fakta

39 trappor ska bytas ut

6 rulltrappor kommer att bytas ut redan nästa år och under 2017.

Först ut är de två rulltrapporna mot Hötorgets södra utgång, vilka byts nästa år.

Efter det följer övriga Hötorgsrulltrappor och utvalda trappor vid T-centralen, Skanstull, S:t Eriksplan, Odenplan och Rådmansgatan under 2016 och 2017.

Inom tio år ska även 23 rulltrappor vid Slussen, T-centralen, Östermalmstorg, Mariatorget, Zinkensdamm och Hornstull vara utbytta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.