”Bygg om panncentralen till ett kulturhus”

Cecilia Jackson och Maud Hårleman, med hunden Åke, ser nya möjligheter för värmeverket.
Cecilia Jackson och Maud Hårleman, med hunden Åke, ser nya möjligheter för värmeverket.
Skärholmens stadsdel behöver ett kulturhus – och den gamla panncentralen i Bredäng är det perfekta stället.
Det tycker Bredängsborna Cecilia Jackson och Maud Hårleman.

– Jag fick idén när jag var ute och gick med hunden och tittade in i lokalerna. Det är så fint här. Stora ytor och väldigt högt i tak, säger Maud Hårleman när Mitt i träffar henne utanför den k-märkta byggnaden i korsningen Bredängsvägen/Vita Liljans väg.

Hon berättade om sin idé för goda vännen Cecilia Jackson – och det visade sig att hon gått i samma tankar. Nu har de skrivit ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen, där de utförligt beskriver alla fördelar med ett medborgardrivet kulturhus här.

– Det kan finnas verkstäder, ateljéer och replokaler för eget skapande, samlingslokaler och kanske ett bibliotek och ett kafé. Vi hoppas att många vill engagera sig och komma med idéer, säger Cecilia Jackson, som också slutit upp vid utanför husets stora glasfasad.

De två Bredängsborna är inte ensamma om att sakna ett kulturhus i Skärholmens stadsdel. Faktum är att kulturförvaltningen har gett föreningen Folk i Skärholmen i uppdrag att hitta en passande plats för ett kulturhus. Det behövs inte minst med tanke på den stora befolkningsökning som väntar, när 6000 nya bostäder ska byggas.

Stockholms stad grönklassade den stora tegelbyggnaden med glasfasad 2006.  Det innebär att den anses vara ”bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”.  Foto:Märta Lefvert

– Det är jätteviktigt att människor inte bara ska kunna konsumera utan också utöva kultur i huset. Det är skriande brist på både ateljéer och replokaler i stadsdelen, säger Maud Hårleman.

Huset rymmer både det nedlagda värmeverket, en bilverkstad och en före detta områdestvättstuga. Ägare är Svenska bostäder.

– Det känns viktigt att börja jobba för det här innan planerna är spikade för vad som ska hända med huset, säger Maud Hårleman.

De båda Bredängsborna är medvetna om att det inte är stadsdelsförvaltningen som beslutar om vad som ska hända med panncentralen.

– Medborgarförslaget är ett sätt att få med de lokala politikerna på idén. Vi har också kontaktat fastighetskontoret, exploateringskontoret, Fokus Skärholmen och andra instanser – och ska fortsätta att trycka på dem, säger Cecilia jackson.

Både hon och Maud Hårleman har genom åren engagerat sig mycket för Bredäng.  De har både varit engagerade i Bredängs utvecklingsråd och i Jakobsbergs gård, och är medlemmar i kulturföreningen Sätravik. Medborgarförslaget är dock inte kopplat till de föreningarna.

Läs också om planerna för hus i närheten av panncentralen:

 

Fakta

Förlaget tas upp vid två möten

Medborgarförslaget om ett kulturhus i den gamla panncentralen i Bredäng tas upp när Skärholmens stadsdelsnämnd håller möte klockan 18 den 22 mars . Platsen är Bodholmsplan 2.

Den 19 april hålls också ett möte om förslaget. Platsen är biblioteket Punkt 127 i Bredäng centrum, tiden klockan 18–19.

För den som vill hålla sig uppdaterad finns också en Facebooksida: Intressegruppen för ett Folkets hus i Panncentralen, Bredäng.