Panncentralen i Vårberg fylls med konst

Jan Håfström är en av utställarna i Kummelholmen (den nedlagda panncentralen vårberg) sommaren 2017
Jan Håfström, med den vita bussen på väggen bakom.
Jan Håfströms vita buss.
Jan Håfströms vita buss.
Förr levererade panncentralen i Vårberg värme. Nu fyller man de råa lokalerna med konst. Den 6 juni är det vernissage för "Secondhand daylight", med 50 konstnärer.

Starten för utställningen blir alltså på nationaldagen, klockan 18. Då blir det invigningsfest, bland annat med rockbandet Pascal och poeten Daniel Boyacioglu. Sedan kan man titta på konst i Kummelholmen (som panncentralen numera heter) till och med den 9 juli.

– Temat för utställningen är löst associerad till platsen – en gammal monstruös panncentral, med underjordiska lokaler. Det är en mystisk plats som öppnar sig för oss konstnärer, säger konstnären Joakim Forsgren, som ordnar utställningen tillsammans med två konstnärskolleger.

Jan Håfströms vita buss, ett av verken vid sommarutställningen i Kummelholmen

Jan Håfströms vita buss. Foto: Ari Luostarinen

50 konstnärer deltar. Den mest kände är kanske Jan Håfström som bidrar med en två och en halv meter lång vit buss.  Några av de andra är Linda Shamma (bland annat känd för kamälgen vid Telefonplan), Ulla Wiggen, Leif Elggren och Louise Adelborg. Allting fläckas av det brandgula skenet från en varningssiren.

– Man kan säga att konstnärerna tillsammans skapar ett allkonstverk. Vi bygger upp utställningen så att det uppstår associativa band mellan verken, säger  Joakim Forsgren.

”Secondhand daylight” heter utställningen. Namnet är taget från en skiva med postpunkbandet Magazine.

– Det är en spännande och öppen titel, som vi bygger utställningen utifrån. Den är i ett stort mörkt rum, belyst på speciella sätt, så vi tyckte att namnet passade, säger Joakim Forsgren.

Adressen är Vårholmsbackarna 120. Öppettiderna är lördagar–söndagar kl 13–17. Entrén är fri.