Pant hjälper krigsdrabbade barn

Konceptet är busenkelt. Genom att samla pant har elever i årskurs tre på Mörtviksskolan i Skogås hjälpt barn i krigshärjade Syrien.

– Härligt att se elevernas engagemang, säger klassföreståndaren Anette Nordin.

Klassföreståndarna Anette Nordin och Maria Elmefjäll fastnade en dag för konceptet Grej-of-the-day, som har blivit en succé bland både lärare och elever i landet.

Åtta till tio minuter läggs på något som har påverkat världshistorien. Ett nytt ämne varje dag och en ledtråd dagen innan för att trigga i gång nyfikenhet och tankeverksamheten bland eleverna.

En av ledtrådarna löd ”Hela Sveriges befolkning på flykt”.

Mikrolektionen handlade om Syrienkonflikten. Fyra miljoner människor har tvingats att fly landet och sex miljoner människor är på flykt inne i landet. Hälften av dem är barn.

– Mina elever kände direkt empati för barnen i Syrien. De förstår inte konflikten fullt ut, men började diskutera med varandra hur det skulle vara att helt plötsligt en dag behöva bryta upp och lämna allt bakom sig. De ville hjälpa dem, säger Maria Elmefjäll.

Anette Nordin och Maria Elmefjäll frågade om eleverna ville vara med i den så kallade pant-utmaningen – genom att samla pant kan skolelever hjälpa barn i Syrien. Bakom initiativet står Västangårdsskolan i Umeå med draghjälp av FN-organet UNHCR, som har i uppgift att ge människor på flykt internationellt skydd och finna varaktiga lösningar för deras svåra situation.

Sedan slutet av mars har eleverna knackat dörr och informerat nära och kära om att de samlar in pantflaskor och pantburkar.

– Jag är oerhört stolt över mina elever. De har visat ett brinnande engagemang för att hjälpa andra människor och responsen från föräldrarna har varit enormt positiv, säger Anette Nordin.

Hon får medhåll av Robert Östberg, tillförordnad rektor, som poängterar att alla måste ta sitt ansvar för att vi ska få ett bättre samhälle.

– Det är alltid bra att barnen engagerar sig och får en direkt koppling till verkligheten, och att de får vara med i det stora samhället, säger han.

I fredags avslutade Mörtviksskolan pantutmaningen. Den sammanlagda summan blev 3 938 kronor.

– Många bäckar små gör en stor å, säger Maria Elmefjäll och hänvisar till att om alla skolor i landet pantar för tusen kronor vardera skulle det bli fem miljoner kronor.