Panta mera – men inte för mycket

Flera Coop-butiker vill slippa kö vid pantautomaten och betalar ut begränsat med kontanter - oavsett hur mycket man har pantat för.

Panta gärna. Men inte för mer än 50 kronor. Kungsholmsbon Maria Lindström blev rejält upprörd när hon upptäckte hur Coop Konsum Rådhuset gör för att slippa få folk som blockerar pantautomaterna.

– Jag gav mina burkar till en kille som skulle panta sina. Vid kassan såg jag en lapp om att de betalar ut som mest 50 kronor. När mannen inte fick ut mer pengar lade jag mig i, men kassörskan sa att det tog för mycket tid. Det gjorde mig så arg och ledsen, säger hon.

Butiken har efter Maria Lindströms samtal med butikschefen höjt maxgränsen till 100 kronor. I övrigt hänvisar butiken till Coop centralt.

Coop Rådhuset har ett avtal med Returpack, vilka ersätter dem för panten och hanteringen av burkarna. Men butikerna får själva sätta sina begränsningar.

– Generellt får de som pantar tillbaka pengar i kontanter, men jag vet att en del butiker har problem med logistiken när personer kommer in med väldigt mycket burkar. Där har man då infört att man får ut en viss summa i stället, vilket brukar vara 50 kronor. Därutöver får man tillgodokvitto, säger Louise Stephan, pressansvarig på Coop.

Hur många butiker det rör sig om kan hon inte svara på.

Louise Stephans uppfattning är att det blivit vanligare på senare tid.

Returpack tittar nu på lösningar för att de som har samlat ihop mycket pant ska kunna få ut kontanter, enligt Returpacks marknadschef Katarina Lundell.

Det gjorde mig så arg och ledsen.

1 400 fick nej – och sedan ett ja till Komvuxplats

Stockholm I förra veckan fick 1 400 stockholmare ett mejl om att de inte skulle få börja på Komvux till hösten.

Anledningen var att staden behövde spara in 35 miljoner kronor. Men lika snabbt som avslaget kom, lika snabbt bestämde staden centralt att skjuta till extra pengar till arbetsmiljöförvaltningen.

Därmed kommer alla som fått nej, att få en plats på Komvux till hösten och förvaltningen försöker nu nå alla de sökande.

Förskola får kritik för skitigt kök

Kungsholmen Dåligt rengjorda skåp, kylar, spis och golv. Så såg det ut när inspektörer från miljöförvaltningen kom på besök till en förskola på Kungsholmen.

Det var också vaga rutiner för hur personalen skulle ta emot och kontrollera den färdiglagade maten som kom till förskolan.

Även förra året när inspektörerna var på besök uppmärksammade de att personalen hade brister i utbildningen för hur de skulle hantera maten.