ANNONS

Pappa åtalas för tragisk dödsolycka

I januari avled en åttaårig flicka i Ekskogen när bilen hennes pappa körde krockade med Roslagsbanan.

Nu åtalas pappan för vållande till annans död.
ANNONS

Den 4 januari kolliderade en bil med ett Roslagsbanetåg vid järnvägskorsningen norra Ekskogen söder om Brobyhöjden i Vallentuna.

En åttaårig flicka dog i olyckan och i förra veckan åtalades hennes pappa för brott mot trafikförordningen och vållande till annans död.

– När jag gått igenom materialet i förundersökningen har jag kommit fram till att han varit oaktsam, säger chefsåklagare Katarina Lenter på Norrorts åklagarkammare.

Förundersökningen är omfattande och innehåller bland annat förhör med 13 vittnen, bilder på den demolerade personbilen samt en utredning om Roslagsbanans automatiska signalanläggning – ATC – som styr varningsljus och bommar.

I förhör har pappan berättat att han och de båda döttrarna var på väg i bil till Stockholm för att äta på restaurang när kollisionen inträffade. Han hade solen i ögonen och pratade i mobiltelefon när han plötsligt såg att järnvägssignalen lyste rött. Då ska bilen ha varit cirka tio meter från järnvägskorsningen.

Han uppger själv att han körde försiktigt. Men enligt vittnesuppgifter kördes bilen fortare än omständigheterna tillät, med lågt stående sol och vinterväglag. Ett vittne gör också gällande att pappan ska ha satt på sig solglasögon samtidigt som han körde och pratade i mobil. Själv hävdar dock pappan att solglasögonen var på från början.

Vittnen berättar också att signalanläggningen, med ljus och bommar fungerade.

Den misstänkte pappan förnekar brott och vill i övrigt inte kommentera åtalet.

Mannens advokat Bengt Hesselberg är kritisk till förundersökningen. I en inlaga skriver han att vissa saker har vinklats till hans klients nackdel. Bland annat menar han det inte alls är helt säkert att bommar och ljus verkligen fungerade vid olyckstillfället. Det har flera gånger tidigare påtalats att bommarna inte fungerat.

ANNONS

– Det är tragiskt att han blir åtalad. Han bär en fruktansvärd sorg. Det går inte att veta exakt hur olyckan gick till. Då ska man inte åtala, säger han.

Katarina Lenter säger att hon har förståelse för att mannen drabbats hårt.

– Som åklagare har jag absolut åtalsplikt. Det innebär att jag måste gå till åtal om jag kan styrka brott.

Hon kan ännu inte säga något om eventuell påföljd.

– Svårt att uttala sig om det nu. Jag måste veta mer om hans personliga förhållanden först. Han har drabbats väldigt hårt. Rätten kommer säkert att ta hänsyn till det i påföljdsdelen, säger hon.

Mitt i den 8 januari 2012.