ANNONS

Pappa dömd för 17 frakturer på bebis

Bebisen hade 17 revbensfrakturer.

Hovrätten dömde nyligen pappan för misshandel.

– Det är en jättemärklig dom, säger pappans advokat Sargon De Basso som ska överklaga till Högsta domstolen.
ANNONS

Den lille pojken hade blåmärken på magen, skinkorna och benen, ärr i ansiktet och 17 revbensfrakturer när han kom in för undersökning.

Då hade mamman anmält pappan för misshandel av sonen.

Familjen, som bor i Sundbyberg, har hund. Pappan nekade till brott och menade att hunden kunde ha orsakat skadorna när den hoppat på pojkens kropp.

Men teorin förkastades av en barnläkare, som i sitt utlåtande skrev att frakturerna talade starkt för att pojken hade skakats och att hans ben vridits om.

Tingsrätten gick på mamman och läkarens linje, men valde ändå att fria pappan. Orsaken var att flera olika personer hade passat pojken, det gick därför inte att med säkerhet peka ut pappan som den skyldige.

I hovrätten presenterades nya bevis. Till pappans fördel fanns ett utlåtande från en ny läkare som skrev att pojkens skador kan ha orsakats av d-vitaminbrist vilket kan ge upphov till benskörhet.

Mot pappan talade läkarutlåtandet från tingsrätten och att en granne hade hört hjärtskärande barnskrik från familjens bostad.

De barnvakter som hade passat pojken hade bara gjort det en gång var, pojken hade utsatts för våld minst två gånger. Pappan är sedan tidigare dömd för misshandel av sin sambo.

Detta sammantaget fick hovrätten att döma pappan för grov misshandel. Hans advokat Sargon De Basso är kritisk.

ANNONS

– Det är en jättemärklig dom. Att hovrätten, som har högst krav på rättssäkerhet, vågar döma honom är förvånande.

Han kallar barnläkarens utlåtande, vilket hovrätten gett tolkningsföreträde, för ”chansartat”. Bevis mot pappan saknas också, menar han.

– Ingen har sett honom våldföra sig på sonen. Bara för att han har sparkat sin sambo på benet under ett gräl betyder inte att han är benägen att misshandla sin son. Det är för mycket oklarheter i fallet, det är inte visat att något brott begåtts över huvud taget.

Men åklagare Alexandra Bittner är av annan åsikt.

– Hovrätten och tingsrätten var överens om att skadorna uppkommit genom misshandel. Nu har hovrätten kunnat utesluta att det är någon annan än han som är skyldig, säger hon.

Pappan döms till två och ett halvt års fängelse och ska betala 90 000 kronor i skadestånd till sonen.

Sagon De Basso säger att den dömde är chockad över beskedet. Nu ska de överklaga till Högsta domstolen.

ANNONS