Pappa döms för grov misshandel av bebis

Mannen, som använde dopingpreparat, misshandlade sin baby så svårt att skelettet gick sönder på flera ställen.

Nu har Svea hovrätt dömt honom till fängelse i 2,5 år.

Det var när pojkens föräldrar för ungefär ett år sedan sökte vård på Astrid Lindgrens barnsjukhus som skadorna upptäcktes. Den två månader gamla babyn hade en svår brännskada på pannan, som pojkens pappa förklarade uppkommit genom en olyckshändelse. När han bar pojken hade pojken hamnat under spisfläkten och bränt sig på en av fläktens spotlights.

Vid ett andra besök på barnsjukhuset, någon vecka senare, hade babyn en lårbensfraktur – något som gör mycket ont och som är mycket sällsynt på så små barn. När hela kroppen röntgats visade det sig att den lille pojken hade frakturer på revbenen, i skallen och på överarmen. En del skador var äldre än andra, vilket tydde på att han blivit misshandlad flera gånger.

Personalen på Astrid Lindgrens barnsjukhus kontaktade Tyresös socialtjänst som i sin tur polisanmälde föräldrarna, som greps och förhördes. Mamman släpptes efter en dag, medan pappan häktades.

– Efter samtal med båda föräldrarna riktades misstankarna mot pappan, berättar kammaråklagare, Silvia Ingolfsdottir.

Under rättegången i våras i Nacka tingsrätt yrkade hon på att pappan skulle fällas för grov misshandel. Pappan erkände att han ”hissat” sonen och att han lyft honom upp och ner i ett ben. Två sakkunniga läkare intygade dock att frakturerna på pojken bara kunnat uppstå genom misshandel, alltså med mer våld än pappan erkänt.

Nacka tingsrätt friade pappan från misstankarna om grov misshandel. Men han fälldes för att han använt och haft dopingpreparat hemma. Silvia Ingolfsdottir överklagade tingsrättens dom och för två veckor sedan kom hovrättens besked. Pappan har gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till kroppsskada och ska därför dömas till fängelse i 2,5 år.

– Det är helt enkelt svårt att döma en förälder. Man vill inte tro att någon kan göra så mot sitt barn. Men i det här fallet var det också uppenbart att pappan tagit anabola steroider, vilket gör att man kan få svårt att hantera sin aggressivitet, säger Silvia Ingolfsdottir.

Pappans advokat, Peter Wanhainen, uppger att han och hans klient överväger att överklaga domen till Högsta domstolen.

– Vi anser inte att Svea hovrätt visat att det är just pappan som misshandlat barnet, säger han.

Den lilla babyn är fortfarande omhändertagen och bor i ett jourhem. Mamman har försökt få tillbaka vårdnaden, men har hittills fått nej. Motiveringen är att hon inte tros vara kapabel att skydda sitt barn från andra våldsamma människor.

Man vill inte tro att någon kan göra så mot sitt barn.Silvia Ingolfsdottir, kammaråklagare