Pappa frias från barnmisshandel

Spädbarnet hade brutna revben, armar och ben när det kom in till Astrid Lindgrens barnakut.

En 31-årig man från Tyresö åtalades men har nu friats från misstankar om barnmisshandel.

Det var i början av maj som den 31-årige pappan från Tyresö åtalades för narkotikabrott, dopingbrott och misshandel av sin två månaders gamla bebis. Men nu har tingsrätten friat mannen från misstankar om barnmisshandel.

Den 26-åriga mamman hade upptäckt ett brännmärke på sonens panna, något som sambon förklarade med att han råkat lyfta upp barnet mot en varm spotlight i spisfläkten i samband med att han gjorde välling.

En vecka senare upptäckte mamman att pojkens ben var svullet. Det skulle visa sig att han hade en spiralfraktur i benet. Vid en senare röntgen visade det sig att pojken hade frakturer i hela kroppen, såväl nya som gamla.

Den åtalade pappan uppgav att han varit vårdslös då han kastat upp bebisen i luften och fångat honom igen och att han ska ha burit runt pojken i ena benet för att sedan släppa honom i soffan.

Men trots att tingsrätten ansåg att mannen hanterat pojken så att han blivit skadad, så tyckte man inte att det fanns tillräckliga bevis för att han skulle ha tillfogat pojken skadorna med flit.

Därför frias mannen på åtalspunkten grov misshandel. Däremot döms han för ringa dopingbrott och ringa narkotikabrott till 80 dagsböter à 50 kronor.

Kammaråklagare Silvia Ingolfsdottir, är mycket missnöjd med tingsrättens bedömning som hon anser är felaktig.

Enligt henne är det omöjligt att orsaka barnet de skador som det haft om man inte vet vad man gör.

– Samtidigt visar det rättsmedicinska intyget att det är uteslutet att skadorna kan ha orsakats av oaktsamhet, säger Silvia Ingolfsdotter som nu har tre veckor på sig att överklaga ärendet till Svea Hovrätt.

31-åringens advokat Peter Wanhainen uppgav i början av maj till Lokaltidningen Mitt i att mannen hela tiden förnekat brott.

– Han har inte gjort någonting uppsåtligt. Skadorna har uppkommit under olyckliga omständigheter. Han mår naturligtvis dåligt nu och är förtvivlad över situationen, sa han då till tidningen.