Pappa körde sina barn med över två promille

rattfull
Pappan blåste 2,1 i nykterhetskontrollen.
Under söndagen greps en pappa tillsammans med sina två barn på E 18 i höjd med Arninge. Mannen blåste positivt och han hade 2,1 promille i kroppen.
–  Det är riktigt dåligt, säger kommunpolis Jan Berlin.

Det var under söndagen som ett vittne såg hur en bil vinglade kraftigt på E 18 i riktning mot Täby från Norrtälje-hållet. De larmade polisen som stannade fordonet i höjd med Arninge.

– När polisen ber honom blåsa så ger den utslag på 2,1 promille, säger kommunpolisen Jan Berlin.

I bilen hade han även med sig sina två barn.

Ovanligt hög promillehalt

Han säger att den promillehalten för en vanlig person skulle innebära att man knappt kan stå på benen.

– Han måste ha druckit alkohol under en längre tid och kroppen måste ha blivit van under en längre tid. Det är ovanligt att man stöter på den höga promillehalten i trafiken, och ännu ovanligare att barnen är med.

”Det är riktigt dåligt”

Barnen skjutsades hem till mamman med polispatrull efter gripandet.

– Att bara fatta det beslutet att sätta sig bakom ratten med den alkoholmängden, och med barn. Det är riktigt dåligt, säger Jan Berlin.

Jan Berlin, kommunpolis i Täby. Foto: Arkiv.

Många rattfyllerister grips

Mitt i rapporterar ofta om att rattfyllerister antingen grips, åtalas eller döms i Täby och södra Roslagen. Jan Berlin säger att de jobbar aktivt med nykterhetskontroller.

– Vi jobbar mycket med det, vilket förutom själva gripandet också har avskräckande effekt när de ser att vi är ute och kontrollerar.

”Har man råd att gå ut och dricka på krogen så har man råd att ta taxi hem”

Är det många som tar bilen hem från krogen till Täby?

– Det har vi framförallt sett vid tunnelbanan i Danderyd, att många tar tunnelbanan dit och sen hoppar vidare in i bilen efter en after work. Det såg vi bland annat under en kontroll vi gjorde för två veckor sedan då vi tog många bilister.

Tycker många att det är för dyrt att ta taxi hela vägen hem?

– Så kan det vara. På nattetid slutar ju Roslagsbanan gå och då är det ersättningsbussar som gäller. Då det flera som väljer bilen istället. Jag kan tycka att om man har råd att gå ut och dricka på krogen så har man råd att ta taxi hem, säger Jan Berlin.