Pappa misstänks ha slagit sin bebis

Den två månader gamla babyn hade brutna revben, armar och ben när barnet kom till akuten. Nu åtalas pappan i Tyresöfamiljen för misshandel.

Mamman till barnet upptäckte i februari en brännskada på sin sons panna. Hon fick av sin 31-årige sambo förklaringen att han hade råkat lyfta upp bebisen mot en varm spotlight under fläkten när han gjorde välling.

Hur skadad pojken egentligen var upptäcktes dock först när den 26-åriga mamman åter kom till Astrid Lindgrens sjukhus drygt en vecka senare när bebisen hade ett svullet ben. Det visade sig vara en spiralfraktur.

Personalen på sjukhuset röntgade barnet och upptäckte att den lilla pojken hade frakturer i hela kroppen. Skallen hade en gammal fraktur, revbenen både nya och gamla frakturer, vänster lårben och underben var brutet, likaså hela vänster arm och på högerbenet fanns spiralfrakturen.

De äldsta skadorna var flera veckor gamla. Så den första frakturen kan barnet ha fått när han bara var två veckor. Att barnet ofta skrek mycket tolkade mamman som att han verkat haft ont i magen, har hon uppgett i förhör.

Pappan, som nu åtalas, har uppgett att han kan ha varit vårdslös med bebisen då han kastat upp honom i luften och fångat honom, och att han har burit runt på pojken i ena benet och släppt ner honom i soffan.

Björn Tingberg, specialistsjuksköterska vid barnskyddsteamet Mio vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, tycker dock att pappans förklaringar låter orimliga.

– Barn är ömtåliga på många sätt, men benfrakturer uppstår inte så lätt. När ett barn har revbensfrakturer har det oftast blivit skakat, det som brukar kallas shaken baby syndrome.

Att benen skulle ha gått av för att pappan skulle ha burit barnet i ena foten tror inte heller Björn Tingberg på.

– Man ska aldrig bära ett barn så – då ska det anmälas. Men för att benet ska gå av krävs kringrörelse.

31-åringens försvarsadvokat Peter Wanhainen uppger att pappan själv förnekar brott.

– Han har inte gjort någonting uppsåtligt och aldrig själv uppmärksammat att den lilla gossen farit illa. Skadorna har uppkommit under olyckliga omständigheter. Han mår naturligtvis dåligt nu och är förtvivlad över situationen.

Fakta

Hjärnan slits

När ett barn skakas kraftigt stöter den omogna hjärnan mot skallbenet, vilket bland annat ger krosskador och slitningar i hjärnan.

Barn som skakats har ofta revbensfrakturer. Det är ytterst ovanligt att revbensfrakturer förekommer i samband med olycksfall.

Källa: Karolinska sjukhuset