Pappan om klimatvabben: ”Folk missförstod min skylt”

Skolstrejken den 15 mars samlade tusentals demonstranter.
Skolstrejken den 15 mars samlade tusentals demonstranter.
Idag sker den andra stora skolstrejken för klimatet. I samband med klimatstrejken den 15 mars så uppmärksammade Mitt i Skarpnäckspappan Erik Kropf som vabbade för klimatet tillsammans med sin åttaåriga dotter.

Vad tänker du om reaktionerna du fick efter skylten?

– Jag tror att det sitter en rädsla i bakhuvudet hos vissa – att en omställning för att bromsa vår klimatpåverkan kan göra vardagslivet svårare. När de människorna missförstod min skylt blev de arga, för att de trodde att jag skulle svika min arbetsplats och försöka lura på mig skattepengar med skolstrejkandet. Något som aldrig var fallet.

Du blev polisanmäld efter klimatvabben, har du hört något mer om det?

– Jag har inte hört någonting från polisen. Jag tror inte att de tar upp ett ärende där det inte har skett något brottsligt. Det är ju lite som att anmäla någon som har på sig en tröja som man inte gillar.

Vad fick du för svar från Försäkringskassan?

– Försäkringskassan svarade att de tyvärr inte kan betala ut någon föräldrapenning för att jag skolstrejkade med mitt barn. Vidare förklarade de i brevet vilka anledningar som krävs för att få ersättning.

Är klimat-vabben något du kommer göra om?

– Tyvärr kan varken jag eller min dotter delta i manifestationen idag. Men vårt engagemang för sakfrågan kommer säkert att fortsätta, och det finns mycket att kämpa för som fortfarande känns mycket viktigare än en enskild arbets- eller skoldag.