ANNONS

Pappan riskerar livstid för morden

Brandkår och polis undersökte stugan efter branden som tog två unga pojkars liv. Mannens äldre dotter lyckades ta sig ut.
Brandkår och polis undersökte stugan efter branden som tog två unga pojkars liv. Mannens äldre dotter lyckades ta sig ut.
Mannen kände sig misslyckad, hade stora ekonomiska problem och var bitter på ex-frun.

Därför tog han livet av två av sina barn för att sedan försöka ta livet av sig själv.

I dag, tisdag, börjar rättegången mot Dalarö­pappan som väntas dömas till livstids fängelse.
ANNONS

Det var sista helgen i september förra året som mannen, som är i 40-årsåldern, köpte 28 liter bensin och tändvätska på Statoil Brandbergen.

Framåt morgontimmarna natten mot söndagen den 29 september satte han eld på huset i Schweizerdalen utanför Dalarö, där hans tre barn låg och sov.

Mannen gav sig sedan av med bil till Öland, där han greps dagen därpå.

Där hade han spelat in en timmeslång mobilfilm.

Filmen är nu åklagarens tyngsta bevisning. Av den framgår att pappan hade mått dåligt en längre tid, att han var ruinerad och att gärningen var ett led i ett utvidgat självmordsförsök.

”Det jag gjort är idiotiskt, dumt, egoistiskt ja det finns många, många, många elaka ord för det men gjort är gjort” och ”… jag vill inte att mina barn som nu är i en känslig ålder ska växa upp som jag utan en pappa …”, säger han på inspelningen.

I bevisningen framgår också kritik från pappan mot barnens mamma i Tyresö, som han var bitter på.

På tisdagskvällen skrev han i sms: ”Några dagar kvar nu … Berätta om du vet något …” och ”Ska sluta va snäll, du får veckan på dig.”

På eftermiddagen fredagen ­innan dådet skickade han ännu ett meddelande till mamman: ”Ja då var tiden ute då… Nu tänker jag sluta va snäll och det som händer från och med nu är resultatet av ditt beteende mot mig under lite mer än ett år!”

ANNONS

Pappan var trött och utmattad när polisen grep honom. Han hade då också skurit upp sina handleder, men det var aldrig någon fara för hans eget liv.

De två yngsta sönerna, båda i förskoleåldern, dog av rökförgiftning i stugan, medan den äldre systern kunde ta sig ut.

– Alla tre låg och sov i en våningssäng och mannen hade tagit bort stegen. Flickan var den enda som kunde ta sig ner från sängen och hon sprang till grannhuset för att hämta hjälp. Men när grannen kom kunde de inte ta sig in på grund av lågorna, säger åklagare Henrik Attorps.

Enligt mannens advokat, Sargon de Basso, erkänner mannen helt. Redan vid gripandet visade han upp sin film.

– Till en början planerade han bara att ta livet av sig själv, men ändrade sig sedan och bestämde att det skulle bli ett utvidgat självmord, eller som han själv uttrycker det: att han skulle ta med barnen till andra sidan, säger Sargon de Basso.

Sedan häktningen har mannen vårdats på rättspsykiatrisk klinik. Han lider dock inte av någon allvarlig psykiskt störning, vare sig nu eller då brottet begicks.

I dag börjar rättegången som väntas vara klar på torsdag.

– Min klient mår inte bra nu, han har kraftig ångest. Men han erkänner och försöker inte undkomma sitt ansvar, säger Sargon de Basso.

Åklagare Henrik Attorps väntas yrka på lagens strängaste straff, livstids fängelse.

– Med tanke på vad som hänt och hur det har gått till tycker jag att det är lämpligt, säger han.

Ja då var tiden ute då… Nu tänker jag sluta va snäll och det som händer från och med nu är resultatet av ditt beteende mot mig …ur Mannens sms-meddelande till barnens mamma precis innan dådet

Fakta

Ekände direkt när han greps på Öland

Strax före klockan tre på morgonen söndagen den 29 september larmades räddningstjänsten om en brand på Malmvägen på Dalarö.

Snart hittades två små döda barn i huset. Ett tredje barn hade lyckats ta sig ut ur lågorna.

Polisen inledde en jakt på barnens pappa som greps dagen därpå på Öland.

Mannen erkände brottet omedelbart när han greps.

Pappan hade under en tid bott i sin egen firmas lokaler i söderort men använde huset på Dalarö varannan helg när han hade hand om sina barn.

ANNONS