ANNONS

Papperslösa får låna på bibblan

Papperslösa får nu låna böcker på biblioteken. Det har kulturnämnden i Stockholm beslutat.
ANNONS

Biblioteken ska vara tillgängliga för alla. Det menar kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP). Nu har också kulturnämnden beslutat att papperslösa ska få låna böcker på biblioteken.

– Jag tror att det betyder mycket för de personerna. Många befinner sig länge i Sverige. Det är otroligt viktigt att de kan förkovra sig och få förnöjelse under tiden de är här, säger Madeleine Sjöstedt.

De papperslösa, vilket är ett begrepp som används för att beteckna människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd, kommer att kunna få ett lånekort som gäller under ett år.

Enligt Migrationsverkets siffror finns det cirka 10 000 till 50 000 papperslösa i Sverige.

Vad mer önskar du de ska få tillgång till?

– Nu har de rätt till vård, skola och böcker. Men i princip önskar jag att de papperslösa ska få tillgång till svenskt medborgarskap. På vägen dit tycker jag att vi måste hjälpa de som finns här.

Flyktingarnas Riksråd, FARR, är en organisation som hjälper och samordnar flyktinggrupper, asylsökande och enskilda mäniskor.

Ordföranden Sanna Vestin välkomnar att papperslösa får tillgång till bibliotek.

– För familjerna så är isoleringen från samhället destruktivt. Om de får tillgång till biblioteken är det guld värt. Men vi vill ju att de överhuvudtaget inte ska behöva vara papperslösa – utan få stanna här, säger Sanna Vestin.

ANNONS

Om de får tillgång till biblioteken är det guld värt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.