Barn till papperslösa ska kunna få hjälp

Socialborgarråd Åsa Lindhagen (mp).
Socialborgarråd Åsa Lindhagen (mp).
Barn till papperslösa ska kunna få ekonomiskt bistånd enligt Stockholms stads nya riktlinjer. Men moderaterna menar att det kan skapa ett skuggsamhälle.

Enligt Stockholms stads nya riktlinjer ska barn till papperslösa kunna få ekonomisk bistånd. Det bleslutade Kommunfullmäktige under måndagen. Däremot ändras inte reglerna för vuxna papperslösa som bara kan beviljas ekonomiskt bistånd i nödsituationer.

– Vi måste förhålla oss till verkligheten och den är att det finns barn till papperslösa i Stockholm som lever under mycket svåra omständigheter, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Men Moderaterna är kritiska till beslut och menar att det kan skapa ett skuggsamhälle.

– Barn ska inte leva gömda utan möjlighet till medborgarskap och uppehållsrätt i Sverige. Moderaterna kommer att riva upp beslutet vid ett maktskifte 2018, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd till Svt.

MP: Ge bidrag till papperslösa barn

Beslutet initierades av Socialnämnden och ska stärka barnrättsperspektivet. De nya riktlinjerna innebär även att både datorer och fritidsaktiviteter ska kunna beviljas barnfamiljer inom ramen för ekonomiskt bistånd.