ANNONS

Papperslösas bidrag: 0,01 procent av budget

Stadshuset pengar budget collage
10 000 kronor. Så mycket betalade staden ut till familjerna under februari i år.
Stefan Löfven vill dra in bidragen till familjer som fått avslag på sin asylansökan – men förslaget förkastas av majoriteten i Stockholms stad.
Nu kan Mitt i berätta att bidragen utgör 0,01 procent av allt ekonomiskt bistånd som staden betalar ut.
ANNONS

Barnfamiljer som fått avslag på sin asylansökan ska inte längre ha rätt till ekonomiskt bistånd. Det föreslog statsminister Stefan Löfven (S) och migrationsminister Helena Fritzon (S) under en presskonferens 3 maj.

Förslaget fick den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus att se rött. Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) kallade beskedet ”förkastligt” och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) gick emot den egna partilinjen och försvarade biståndet.

– Vi ska följa de mänskliga rättigheterna, sa Wanngård under en hätsk debatt i kommunfullmäktige i maj.

Moderaterna, å andra sidan, menar att biståndet är ett sätt att finansiera ett skuggsamhälle med illegala flyktingar.

– Mitt löfte är att Moderaterna kommer att riva upp beslutet vid ett maktskifte 2018, lovade oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Detta handlar om att få mat på bordet

Åsa Lindhagen (MP)

Kostnad: 10 000 kronor

Nu kan Mitt i berätta hur mycket det kontroversiella biståndet kostat Stockholms stad. Enligt den senaste statistiken betalades cirka 10 000 kronor ut till totalt fem familjer under februari. Det går att jämföra med de över 80,1 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd som betalades ut till 8 320 hushåll i staden under samma månad.

ANNONS

Det motsvarar 0,01 procent av stadens totala kostnader för ekonomiskt bistånd.

– Att enbart fem barnfamiljer i Stockholm berörs visar att detta handlar mer om symbolpolitik än om verklighet från socialdemokraternas sida, säger Åsa Lindhagen (MP).

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP). Foto: Pressbild.

”Handlar om mat på bordet”

De fem familjerna motsvarar 0,06 procent av antalet hushåll som fick ekonomiskt bistånd under februari. Enligt Åsa Lindhagen kan inte bidragen påstås belasta stadens budget.

– Detta handlar om att få mat på bordet eller en jacka när det är kallt ute på vintern. Vi ska inte ha barn i Sverige som fryser när det är kallt eller som är oroliga över att inte ha mat på bordet. Det här är en fråga om anständighet, säger hon.

Fakta

Inget måste att ge bidrag

Möjligheten att söka ekonomiskt bistånd för papperslösa barnfamiljer infördes oktober 2017 i Stockholms stad.

Svenska kommuner behöver inte ge ekonomiskt bistånd till den som fått nej på sin asylansökan men är kvar i Sverige. Men kommunen kan själv besluta om att dela ut bidrag. Enligt statistik som SVT tagit fram delar tio procent av alla kommuner ut bidrag till personer som fått avslag.

Källa: Stockholms stad/SVT
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.