Pappor blir kändisar i Asien

Joakim Norén och Liv inför pressuppbådet i vardagsrummet.
Joakim Norén och Liv inför pressuppbådet i vardagsrummet.
Joakim Norén är pappaledig tillsammans med lilla Liv. I onsdags blev de kändisar i Asien när de tog emot journalister från Singapore, Malaysia och Hongkong som var nyfikna på hur det är att som man vara hemma med sitt barn.

De kom på rad. Tretton asiatiska journalister som hade blivit inbjudna av företaget Babybjörn för att träffa pappalediga Joakim Norén och hans dotter Liv 1,5 år från Sickla. De slog sig ner i vardagsrummet, runt fåtöljen där Joakim satt med Liv i knät. Kamerorna smattrade, tv-kameran rullade och pennorna glödde mot anteckningsblocken.

Joakim Norén får en mikrofonmygga att bära på tröjan så att den singaporianska onlinetv-kanalen Razors tv:s tittare kan höra honom ordentligt. Liv tittar sig försiktigt omkring på alla som helt plötsligt vill veta allt om henne och hennes föräldralediga pappa.

”Vad gör ni på dagarna?”, ”hur delar ni upp er föräldralediga tid?”, ”lagar du mat också?”, ”vad tycker du om barnaga?”. Frågorna är många. Joakim svarar så gott han kan. Själv jobbar han med att utveckla varumärket Sverige på Svenska institutet, så han är van att marknadsföra Sverige och den svenska modellen.

Förutom pappalediga Joakim Norén i Nacka fick journalisterna även träffa Christopher Åkesson i Bromma.

De fick också möta Sveriges socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) som själv var hemma med sina barn, och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Olivia Leung jobbar vanligtvis som reporter på Ming Pao Daily News i Hongkong. Hon säger att det finns flera olikheter mellan Sverige och Honkong.

– I Honkong är skatten mycket lägre än i Sverige. Med högre skatt kan du ge tillbaka mer till föräldrarna som till exempel längre föräldraledighet. I Hongkong har mammor bara tio veckor ­ledigt, papporna tre dagar.

Under sina dagar här i Sverige har hon intervjuat flera föräldrar och kommit fram till att föräldrarna förstår varandra bättre i och med att de delar på ansvaret för sina barn.

Nu vill hon åka hem och ta med sig allt det som de har sett och jobba för att jämställdheten mellan könen ska förbättras i Hongkong.

– Det är så fascinerande att ni har så bra jämställdhet här men att ni fortfarande känner att ni hela tiden kan bli bättre, säger Olivia Leung.