Par blev blåsta på 10 kvadratmeter

Paret köpte bostadsrätten i Vasastan på 145,5 kvadrat. Men lägenheten visade sig vara 135 kvadrat.

Mäklaren gjorde inte fel, menar tingsrätten i sin dom.

– Vi har i runda slängar förlorat 650 000 och ingen är ansvarig, säger paret.

Huset som bostadsrätten ligger i byggdes år 1883, och paret köpte lägenheten 2008 för 5,5 miljoner kronor. Då var det en så kallad bostadsförening. Tre år senare ombildades föreningen till en bostadsrättsförening och alla lägenheter mättes i och med ombildandet.

Då visade det sig att paret betalat för tio kvadratmeter mer än vad mäklaren angett. Omräknat i kvadratmeterpris förlorade paret 400 000 kronor på affären – 650 000 i dagens värde.

– Kvadratmetersiffran ska lämnas av säljaren till mäklaren. Och mäklaren ska lita på säljarens uppgifter, säger Jonas Anderberg, chefsjurist vid Mäklarsamfundet.

Enligt köplagen är det säljaren som är ansvarig för att siffran stämmer. Köparen har två år på sig att klaga på fel. Lägenheten i Vasastan bestod tidigare av två mindre lägenheter som sedan slogs ihop. Då är det extra viktigt att mäta, menar Per Bergström, marknadschef vid Anticimex, som även arbetar med lägenhetsmätningar.

– Eller om det är en gammal fastighet med snedtak och vrår, då stämmer siffran sällan, säger han.

Paret är frustrerade över att ingen kan hållas ansvarig.

– Det är svårt att ta in en mätfirma med kort varsel för att mäta när man är mitt uppe i budgivningen. Och vi hade ingen anledning att betvivla mäklarens uppgifter, säger de.

De får nu betala 100 000 kronor i rättegångskostnader till mäklaren.

Fakta

65 procent höll inte måttet

Varje år sker omkring 150 000 bostadsaffärer i Sverige.

65 procent av de 400 lägenheter som Anticimex kontrollmätte i fjol avvek från de uppgifter som fanns från säljare/förening. Snittavvikelsen var 1,9 kvadrat – åt båda hållen.

Hittills i år har åtta anmälts i landet. Sex av årets anmälningar har gått vidare till åklagare.

KÄLLA: FMI