Satte i system att självscanna utan att betala – par dömda

Här syns kvinnan i rosa tröja, på väg ut ur butiken med stulna varor. Bilden är hämtad från butikens övervakningsfilm och finns med i polisens förundersökningsprotokoll.
Här syns kvinnan i rosa tröja, på väg ut ur butiken med stulna varor. Bilden är hämtad från butikens övervakningsfilm och finns med i polisens förundersökningsprotokoll.
Solstolar, dyra krukväxter och matvaror för tusentals kronor. Tyresöparet gav sig ut på stödturné i mataffärer i både Värmdö och Nacka.

En av dem döms nu till fängelse.

Under förra året har mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Tyresö, tillsammans med sin dåvarande fru i 40-årsåldern, satt i system att handla varor via självscanning utan att betala för sig.

Brotten har ägt rum i butiker främst i Värmdö och Nacka, men även i Tyresö, Haninge och Botkyrka.

I Värmdö har mannen och kvinnan vid minst sex tillfällen under en och samma månad varit inne på Ica Maxi och scannat in 5-6 varor men gått ut med en hel kundvagn med varor till ett värde av minst 1000 kronor vid varje tillfälle. En gång såg kassapersonal hur paret gått ut med en full kundvagn som de endast betalat 16 kronor för.

Samma sak har hänt på Ica Maxi i Nacka och tillvägagångssättet har alltid varit detsamma. Paret har i butiken samlat ihop varor i en kundvagn. I en särskild platspåse har de lagt varor som de har betalat för. Vid kassan för självscannade varor har en av dem gått fram till betalstationen, medan den andra hållit sig i bakgrunden med kundvagnen. Vid krav på avstämning har en av dem sedan hämtat plastpåsen och efteråt har de lämnat kassan och passerat ut med både betalda och obetalda varor.

Vid ett tillfälle plockade paret på sig två palmer i kruka till ett värde av 800 kronor, två solstolar, även dem för 800 kronor, en grill och kolbriketter utan att betala. Men just den gången blev personalen misstänksam och stoppade paret. Kvinnan påstod att hon köpt krukväxterna kontant utanför butiken, men ingen utomhusförsäljning hade skett den dagen.

Efter upprepade tillfällen har personalen runt om i butikerna i de olika kommunerna larmat varandra och hållit koll på paret, som genom sitt ICA-kort fått sina köp registrerade. Sedan har polisanmälan gjorts.

Vid förhör har både mannen och kvinnan uppgett att det funnits en differens mellan varorna de haft med sig ut från butiken och kvittona vid flera olika tillfällen. Men de har inget svar på varför. Kvinnan har sagt att hon inte satt något sätt att handla i system och att hon inte stulit någonting.

Tacka tingsrätt anser dock att bevisen från övervakningsfilmer, förhör med kassapersonal och kontoutdrag visar på motsatsen. Mannen döms därför till fängelse i två månader för stöld, kvinnan till villkorlig dom och dagsböter.