Par fick besök av tjuvar – tre gånger

Ett par i Bro har haft besök av inbrottstjuvar tre gånger – på bara ett halvår. Vid det första tillfället vände de upp och ner på hela huset.

– Det värsta är att de tar sig friheten att bara gå in, säger kvinnan.

Det var i början av mars tidigare i år som paret upptäckte att köksfönstret stod på vid gavel. När de strax därefter kom in i huset såg de röran. Byrålådor var tömda, alla saker var spridda över golven och det mesta av värde var stulet.

– De tog allt guld, en ny mobiltelefon, en Ipad och pengar. En bärbar dator hade de slängt på golvet, säger kvinnan, som inte vill figurera med sitt namn i tidningen.

– Det mesta är bara saker men mycket är sådant man inte kan få tillbaka.

Efter en lugn sommar var det för några veckor sedan dags igen.

Vid två tillfällen i oktober har okända gärningsmän krossat köksfönstret för att försöka ta sig in. Den här gången lyckades de däremot inte stjäla någonting, tack vare uppmärksamma grannar och ett nyinstallerat larm.

– Jag vet inte om det är samma personer som kanske tror att vi har köpt en massa nya saker. Men nu förvarar vi inga värdesaker här hemma längre. De kan inte ta något mer.

Hon berättar att de stulna sakerna inte är det hon är mest arg och ledsen över.

Det faktum att någon har tagit sig friheten att bryta sig in i deras hem känns värst.

– Visst känner man sig lite otrygg, och man vet aldrig om det har hänt någonting när man kommer hem. Man blir så fruktansvärt arg att de tror att de kan ta sig in och göra vad de vill.

Under 2012 genomfördes 89 fullbordade inbrott i villor och lägenheter i Upplands-Bro, vilket var ett rekordår.

Björn Svensson på närpolisen berättar att antalet har minskat sedan förra året tack vare den grannsamverkan som organiserats. Det har hittills varit ett relativt lugnt år, men antalet inbrott har ökat något efter sommaren.

– Sommaren var extremlugn. Sedan har det kommit in lite fler efter det.

Sedan augusti har det inträffat åtta fullbordade inbrott, vilket är i samma nivå som under ett genomsnittsår. Och närpolisen misstänker att siffran kan komma att växa under senhösten då det blir allt mörkare på dagarna.

– Under hösten, i slutet på oktober och i november brukar vi se en ökning eftersom mörkret kommer. Då har tjuvarna lite skydd och syns inte lika bra, säger Björn Svensson, som nu uppmanar kommuninvånarna att vara uppmärksamma.

Mycket är sådant man inte kan få tillbaka.

Fakta

Skaffa timer till dina lampor

Skylta in med att du är bortrest. Skriv till exempel inte att du reser bort på sociala medier.

Installera lampor som tänds via rörelsesensorer.

Ha på radion när du inte är hemma. Prat skrämmer ofta bort tjuvarna.

Skaffa timers till dina lampor.

Be en granne tömma brevlådan och parkera bilen på din uppfart så att det ser ut som att någon är hemma.

Källa: Närpolisen