Par hjälpte polisen gripa hantverkare

Just nu härjar oseriösa hantverkare i kommunen.

Ett äldre par i centrala Huddinge ­råkade ut för samma gärningsmän två gånger. Paret slog larm och polisen lyckades gripa tre personer.

Förra måndagen fick polisen larm från centrala Huddinge.

Ett äldre par hade fått besök av tre påstridiga kringresande hantverkare. Trots att paret inte ville ta del av deras erbjudande reste hantverkare upp en stege för att påbörja ett takjobb.

– De här oseriösa hantverkarna hade besökt paret även i oktober förra året. Hantverkarna hade utfört jobb på huset och tog ett överpris när de vara klara. När de kom tillbaka kände paret igen dem och larmade då polisen, säger Gabriela Åslund.

Polisen ryckte ut till platsen när de fick larmet klockan 12.28 och grep tre personer.

– De här brotten är ett återkommande problem i hela landet. Under vinterhalvåret är det lugnt, men sedan sätter de i gång igen i april. Offren är oftast äldre personer, säger Gabriela ­Åslund.

De senaste veckorna har Huddingebor vittnat om att oseriösa hantverkare besökt husägare i bland annat Snättringe-Stuvsta, Kungens kurva och Segeltorp.

– Många offer upplever att dessa hantverkare är aggressiva och känner att de inte kan säga nej. Bara i förra veckan fick några falska hantverkare en äldre person att gå till banken för att ta ut en större summa pengar, ­säger Gabriela Åslund.

Brotten är omfattande, men hur stort kan inte polisen säga eftersom det rör sig om olika rubriceringar, som utpressning, olaga hot och bedrägeri.

– Offren är väldigt utsatta och väljer många gånger att inte anmäla på grund av skammen. Mörkertalet är väldigt stort, säger Lars-Göran Stridh på Södertörns­polisen.

Trots att fallen är svårlösta prioriterar polisen brotten och uppmanar alltid den som drabbats att anmäla.

– Jag brukar alltid säga att en affär vid dörröppningen aldrig brukar vara ett bra erbjudande, säger Kjell Lindgren.

Fakta

Tänk på det här när du köper hjälp

Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras och hur mycket det ska kosta.

Betala först när du är nöjd med arbetet. Betala inte kontant – utan till företagskonto.

Ring alltid till polisen om gärningsmännen inte ger sig av trots att du tackat nej till deras tjänster.

Källa: Polisen