Par i Österskär får tillbaka ockerhyra

Österskärsparet hyrde en lägenhet i andra hand under sex månader. Nu ska de få tillbaka nästan 14 000 kronor eftersom de fått betala för mycket.

Paret bodde i trean i Vasastan mellan den 1 april och den 31 oktober förra året och betalade 12 250 kronor i månaden. Men jämförelser med grannarna visade att paret som har hyresrätten lade på flera tusen kronor.

När hyresnämnden avgjorde ärendet i maj kunde paret presentera hyresavier som visade att den genomsnittliga hyran för perioden låg på 8 916 kronor i månaden. Mannen och kvinnan från Österskär tyckte att det var rimligt att betala drygt 10 000 kronor i månaden eftersom lägenheten var möblerad.

– Fallet är solklart. Men i ärlighetens namn var detta en markering. De betedde sig väldigt konstigt i slutet, säger kvinnan.

Paret som har hyresrätten kom inte när målet skulle avgöras men bestred Österskärparets krav. De menade att hyran låg i nivå med andra hyror i området och att de i alla fall skulle ha ersättning för olika skador i lägenheten, bland annat en vattenskada i köket och ”onormalt slitage på bordet”.

Enligt hyresnämnden i Stockholm som hittills i år fått in 87 ärenden som gäller återbetalning av hyra är oenighet mellan hyresvärd och hyrestagare en vanlig orsak till rättstvist.

– Ofta har man blivit osams. I ungefär åtta fall av tio förlikas parterna efter våra rekommendationer. Och i de flesta fall slutar det med att hyrestagaren får tillbaka pengar, säger hyresrådet Kristian Eriksson.

Stoppade klotter – misshandlades

ÅKERSBERGA En man och kvinna var på väg hem i sin bil strax efter klockan två natten mot lördagen då de såg en kvinna stå och klottra på en lastbil på Hackstavägen. De stannade bilen och sa till kvinnan att sluta. Då dök tre maskerade personer upp och började misshandla paret. De gav sig även på bilen och krossade framrutan.

Mannen och kvinnan, 28 och 29 år, fick föras med ambulans till Danderyds sjukhus, men ska ha klarat sig bra, enligt polisen.

Ingen person är ännu gripen för misshandeln.

I de flesta fall slutar det med att hyrestagaren får tillbaka pengar.